Aardbevingen in Indonesië

Opnieuw is Indonesië opgeschrikt door aardbevingen en een tsunami in Sulawesi. Vorige maand werd het Indonesische eiland Lombok getroffen door verschillende aardbevingen. De lokale overheid spreekt intussen over meer dan 1.000 dodelijke slachtoffers en honderden gewonden. Het Indonesische Rode Kruis is ter plekke om hulp te bieden.

Help nu en doe een gift via ons online platform, op ons rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met de mededeling "INDONESIE" of op www.1212.be.

Rode Kruis-Vlaanderen is lid van het Consortium 12-12 voor noodhulpsituaties.

Live nieuws updates:

 • 24/10/2018 00:00

  Hulpverleners zetten zich schrap voor moessonregens op Sulawesi

  643 naschokken in drie weken. Op dat verbijsterend hoge aantal staat de teller op Sulawesi, het Indonesische eiland dat geteisterd werd door twee zware aardbevingen en een tsunami. Duizenden mensen zijn getraumatiseerd en reageren in paniek elke keer de grond onder hun voeten beeft. Ook mensen wiens huizen nog rechtstaan slapen onder tentzeilen in de buitenlucht, uit schrik voor nieuwe schokken. Maar er dreigt nieuwe ellende: over minder dan een maand starten de moessonregens. Onze hulpverleners en vrijwilligers bereiden zich voor om de Sulawesiërs ook in deze extra moeilijke omstandigheden bij te staan.

  215 ton hulpgoederen

  Het is iets meer dan drie weken nu, dat het Indonesische Rode Kruis met man en macht hulp biedt aan de getroffen inwoners van het rampgebied op Sulawesi. Er zijn al veel mensen geholpen maar hulp blijft ook vandaag nog van levensbelang: 4.600 families ontvingen hulpgoederen (dekens, tentzeilen, slaapmatjes, waterkruiken, keuken- en hygiënekits,…) en nog eens 215 ton hulpgoederen is onderweg.  Maar het lokale Rode Kruis maakt zich ondertussen ook op voor een nieuwe golf van verhoogde nood aan hulpverlening. Het regenseizoen start binnen minder dan een maand en dat gaat gepaard met hevige moessonregens. En dat zorgt, in de huidige ravage van de aardbevingen en de tsunami van 28 september, voor extra ellende. De dreiging van de hevige regenbuien maakt het opzetten van tenten nu topprioriteit. Zo kunnen de bewoners van de getroffen bieden zich beschermen tegen regen, vochtigheid en wind. Het Indonesische Rode Kruis zal haar medische diensten uitbreiden en richtte daarom al een extra veldkliniek op in Sirenja met dokters, verplegers en verloskundigen. Via de lokale radio’s worden berichten verspreid om de bevolking te waarschuwen voor de hevige regenval.

  Rode Kruis-Vlaanderen steunt financieel en lokaal

  Het Internationale Rode Kruis (IFRC) lanceerde een oproep voor 19 miljoen euro om zowel de bewoners van Sulawesi als die van de eerder door een aardbeving getroffen regio Lombok te kunnen helpen. Rode Kruis-Vlaanderen maakte daarop meteen 100.000 euro vrij uit zijn met eigen middelen aangelegde noodhulpfonds, om snel te kunnen reageren op onverwachte rampen als deze. Daarnaast zamelde het Rode Kruis samen met de andere leden van Consortium 12-12 tot nu toe 2,5 miljoen euro in om de lokale hulporganisaties ter plekke te ondersteunen. Dat geld is broodnodig om de meer dan 87.000 mensen die zijn moeten vluchten te helpen om de draad opnieuw op te pikken. Met de moessonregens in het verschiet is die hulp nóg meer nodig. 

 • 19/10/2018 00:00

  Rosnawati: “Die naschokken maken me zo nerveus!”

  Rosnawati blikt - een aantal weken na de aardbevingen en tsunami op Sulawesi - met schrik terug op het natuurgeweld. Samen met haar ouders slaagde ze erin de heuvel achter het huis van hun buren op te lopen vóór de tsunami in hun wijk toesloeg.

  Grootmoeders raad

  “Mijn grootmoeder zei me altijd dat als er een aardbeving plaatsvindt, we zo snel mogelijk naar hoger gelegen gebied moesten rennen”, vertelt Rosnawati. Haar huis werd verwoest tijdens de aardbevingen en de daaropvolgende vloedgolf. Samen met haar ouders kon Rosnawati ook haar grootmoeder van 90 jaar bovenaan de heuvel krijgen. Daar bleven ze een week, tot ze zich opnieuw veilig genoeg voelden om naar hun vernielde huis terug te keren.

  “De naschokken maken me heel nerveus”, vertelt Rosnawati. Ze loopt op haar blote voeten, met haar zoontje op de arm,  over de restanten van haar huis. Het huis waar ze de voorbije twintig jaar woonde met haar familie.

  Dichte buren

  “Maar nu blijft er niets meer over”, zegt de 60-jarige oude moeder van Rosnawati. “We mogen gelukkig in een klein kamertje van het huis van onze buren wonen.” Het Indonesische Rode Kruis is de grootste humanitaire hulpverlener in Indonesië. In Palu kunnen de 600 aanwezige vrijwilligers stilaan op de heropbouw beginnen focussen. Ze verdelen nog steeds belangrijke hulpgoederen zoals dekens en slaapmatjes, voorzien medische zorgen, helpen de mensen omgaan met het opgelopen trauma en zoeken naar vermiste familieleden via de dienst Restoring Family Links.

   

 • 19/10/2018 00:00

  Al 2.425.000 euro voor slachtoffers in Indonesië

  Bedankt aan iedereen die de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op Sulawesi een hart onder de riem stak door een gift te doen! Sinds 1 oktober gaven jullie via onze organisatie en het Consortium 12-12 al 2.425.000 euro.

  Hulp blijft echter nog meer dan welkom via www.1212.be. Het einddoel van de campagne "INDONESIE 12-12" ligt op 3 miljoen euro.

 • 18/10/2018 00:00

  Opnieuw 215 ton hulpgoederen onderweg naar Indonesië

  Enkele recente cijfers rond onze hulpverlening in Indonesië:

  • momenteel is 215 ton hulpgoederen onderweg, die vooral ter voorbereiding dienen van de voorspelde moessonregens;
  • 18.500 mensen ontvingen al hulppakketten met daarin tentzeilen, slaapmatjes, jerry-cans voor water, keuken- en hygiënekits;
  • verder werd ook 747.000 liter zuiver water uitgeeld.

  Vanaf nu ligt de focus vooral op het opzetten van tenten tegen de huidige hevige regenbuien en de moesson die eraan komt, het uitbreiden van gezondheidsdiensten en het verzenden van waarschuwingsberichten voor de komst van de moesson via lokale radio's.   

  Na de twee grote aardbevingen op Sulawesi werden nog 643 nageschokken geregistreerd. Hierdoor durven heel wat mensen hun huis (of wat daarvan overblijft) niet meer in waardoor ze vaak buiten slapen. De nood aan tenten wordt hierdoor enkel groter.

lees alle updates