;

Zit levens redden in jouw bloed?

In 2019 leverden we maar liefst 770 zakjes bloedproducten voor het Militair Hospitaal en om mee te nemen op jullie missies. Zo is er altijd veilig bloed bij de hand wanneer één van jullie iets overkomt.

Wist je dat ...

O- de universele bloedgroep is die iedereen mag ontvangen, maar dat slechts 6.75% van de bevolking deze bloedgroep heeft? Daarom nemen jullie op jullie missies steeds een voorraad O- bloed mee. De vraag naar deze bloedgroep is dan ook groter dan ooit. Donoren met een andere bloedgroep en plasmadonoren zijn uiteraard ook steeds welkom op onze inzamelingen.

Rekruten gezocht

Om de bloedvoorraad op pijl te houden, doen we heel het jaar door beroep op vrijwillige donoren. En ook jij kan zomaar het leven van iemand redden! Jouw missie is om de arm uit de mouw te steken en bloed, plasma of bloedplaatjes te geven. Met een klein (en pijnloos) prikje, kan je een wereld van verschil maken.

Bloedgeven is het recht van elke militair mits toestemming van een eenheidscommandant. Het vraagt amper een uurtje van je tijd en je kan er 6 keer per jaar 24u dienstvrijstelling voor krijgen (*).

Op het appel

Op de Facebookpagina van jullie medische dienst en op de Events calendar op jullie Intranet kan je zien wanneer de eerstvolgende bloedinzameling in jouw kazerne is voorzien. Ga je liever naar een andere afname in je buurt, dan kan je op onderstaand kaartje kijken waar en wanneer de eerstvolgende doorgaat. Om plasma of bloedplaatjes te geven, kan je terecht in een van onze donorcentra.

Zoek een afname bij jou in de buurt

   Je kan bloedplaatjes geven als je al bloed gaf

   Niet zeker of je mag doneren?

   In sommige gevallen is het helaas (tijdelijk) niet mogelijk om bloed te geven. Ging je bijvoorbeeld onlangs naar de tandarts, onderging je recent een operatie of heb je pas een nieuwe tattoo laten zetten? Dan moet je even wachten om te doneren. Doe de donorzelftest en kom te weten of je nog even geduld uit moet oefenen om je missie te volbrengen.

   Doe de donorzelftest

   (*) De Europese wetgeving bepaalt dat de vergunning maximaal 1 dag mag bedragen per donatie.