Rode Kruis-Zwevegem in oorlogstijd

  • Zaterdag 4 september 1943: Grote bombardementen in Kortrijk op het station, de vuurdoop voor 8 vrijwilligers van de Zwevegemse Afdeling.
  • Zaterdag 1 april 1944: op deze datum het eerste examen in Zwevegem gepland voor ambulanciers... maar op zondag 26 maart 1944 was er een groot luchtoffensief boven Kortrijk.Onze Zwevegemse vrijwilligers begrepen de ernst en trokken naar Kortrijk. Daar werden ze ontboden met de taak van het dodenhuis. Het examen werd met 1 dag verplaatst. Allen waren geslaagd.
  • Tot aan de bevrijding: De Zwevegemse afdeling van het Rode Kruis ging verschillende malen gaan helpen

De eerste ambulances:

Op zondag 10 september 1944 werden de vrijwilligers opnieuw opgetrommeld om naar de "herberg Au Casino" op de weg naar Avelgem te gaan, daar was hard gevochten geweest.In een hofstee verderop vonden ze een twaalftal zwaargewonde Duitsers die dringen hulp nodig hadden. Ze moesten overgebracht worden naar het Ziekenhuis. Als door de hemel gezonden stonden daar 2 ambulances, volledig ongeschonden in een schuur. Deze ziekenwagens waren achtergelaten door de Duitsers. Ze voerden de gekwetsten naar het Lazaret in het Sint-Amandsgesticht te Zwevegem. De tweede ziekenwagen werd als reserve in de weverij La Flandre geplaatst. De andere ziekenwagen werd gebruikt om hulp te bieden door Zwevegemse vrijwilligers op verschillende plaatsen in de Provincie.

Vijventwintig jaar later spreekt Silveer Vanhuysse in zijn verslagen over acht ambulances waarvan vijf aan het Kortrijkse en één aan het Waregemse Rode Kruis werden afgestaan werden. (Men betwijfelt dit feit omdat in Zwevegem alsook in het Zwevegemse Rode Kruis weinig mannen ene wagen kon besturen. Van de twee ziekenwagens was men wel zeker.)