Minister Vandenbroucke roept op tot bloed geven

Vandaag, woensdag 4 mei, bracht federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een bezoek aan het donorcentrum in Brussel. Na een korte rondleiding, riep hij iedereen die ouder dan 18 jaar is en voldoet aan de voorwaarden op om bloed te komen doneren. De bloedvoorraad in België staat momenteel immers op een laag peil.

“Op Belgisch niveau zitten we op de laagste reserve in twee jaar”, vertelt Joachim Deman, perswoordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen aan VRT NWS. “Zeker O-negatief moet dringend worden aangevuld. Dat is de universele bloedgroep die aan iedereen mag worden toegediend, een belangrijke joker om achter de hand te hebben.”

Het volledige artikel en de nieuwsreportage vind je op VRT NWS.

Normaal moeten er een 500.000-tal bloedzakken elk jaar ingezameld worden om aan de behoeften van de ziekenhuizen te voldoen (= ​ongeveer 10.000 per week). Sinds het begin van het jaar zijn echter het aantal bloedcollectes met 15 tot 20 procent gedaald en​ ligt het aantal annulaties door donoren bijna 15% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daarom roepen we iedereen die kan op om te komen doneren:

Maak een afspraak

De periode juli-augustus is altijd een delicate periode, maar doordat het peil van de bloedvoorraad al laag ligt, bestaat het risico dat de zomerperiode erg moeilijk zal worden. Met zijn oproep wil minister Vandenbroucke dus snel zoveel mogelijk bestaande en nieuwe donoren mobiliseren om een serene zomer te kunnen doorbrengen.