Corona en doneren: vaak gestelde vragen

Wanneer mag ik doneren?

Ik kreeg mijn boosterprik of coronavaccin. Mag ik doneren?

Ondervind je géén algemene symptomen?

 • Dan mag je doneren vanaf de 2e dag na je coronavaccin of boosterprik.

Heb je wél algemene symptomen?

 • Eerst en vooral: verzorg jezelf goed. Je wacht in dit geval met bloed, plasma of plaatjes doneren tot 1 week nadat de symptomen verdwenen zijn. Wat zijn algemene symptomen? Dat zijn abnormale vermoeidheid, veralgemeende spierpijn, rillingen of koorts bijvoorbeeld.

Kreeg je in het buitenland een vaccin? En was dat een ander vaccin dan Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Johnson & Johnson?

 • Dan wacht je 4 weken met doneren.

Ook als je deelnam aan een experimentele fase van de corona-vaccinatie, is er een wachttijd van 4 weken.

Kortom, in tegenstelling tot het traditionele griepvaccin (geen uitstel nodig daar), wacht je na vaccinatie tegen corona even met doneren. Het maakt daarbij niet uit of je een basisvaccin of boosterprik kreeg.

Tip voor als je de datum van je geplande vaccin kent:

Hou rekening met de mogelijke wachttijd bij het maken van je volgende donatie-afspraak. Maak nu je afspraak op een plaats en datum naar wens.

Tot gauw op de bloedinzameling!

Ik had een verkoudheid / ik ben ziek geweest. Mag ik doneren?

Had je recent lichte klachten aan de luchtwegen (bvb. snotteren, hoesten of keelpijn)?

 • Dan vragen we - in deze coronatijden - om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij. Elke kleine verkoudheidsklacht zou namelijk het gevolg kunnen zijn van een coronabesmetting. Daarom geldt hier de standaard uitstelperiode van infectieziektes, namelijk 2 weken. Om elk risico zeker uit te sluiten.

Was je recent grieperig, maar had je géén bevestigde corona-diagnose?

 • Ook dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij.

Had je recent een infectie ter hoogte van de bovenste luchtwegen (bvb. koorts, snotteren, hoesten, keelpijn, oorontsteking, bronchitis, longontsteking …), maar had je géén bevestigde corona-diagnose?

Ook dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij.

Had je een bevestigde corona-diagnose?

 • Ook dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij. Of als je symptoomvrij was: te tellen vanaf de dag van je positieve PCR-test. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het virus via bloed kan overgedragen worden, nemen we veiligheidshalve deze maatregel.

Ik ben met een zieke in contact geweest. Mag ik doneren?

Was je zelf niet ziek, maar ben je wél in nauw contact geweest met iemand die ziek is (bvb. een huisgenoot)?

 • Dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat de persoon volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij. Of te tellen vanaf jouw recentste contact met die zieke persoon. Met ziekte wordt bedoeld: snotteren en/of hoesten en/of keelpijn en/of grieperig zijn en/of koorts en/of algemeen onwel zijn en/of braken en/of diarree.
 • Uitzondering: als de zieke persoon jonger is dan 12 jaar en enkel last heeft van verkoudheidsklachten (verstopte neus en/of neusloop, eventueel samen met niezen of een kuchje), zonder koorts van 38 graden of meer, zonder geur- of smaakverlies, zonder hoesten en ademhalingsmoeilijkheden, zonder spierpijn, vermoeidheid, keelpijn, hoofdpijn en gebrek aan eetlust, dan is er geen uitstel van toepassing na het nauwe contact. Uiteraard op voorwaarde dat je zelf geen symptomen hebt.
 • Had de zieke persoon een bevestigde corona-diagnose? En was je contact met hem of haar langer dan 15 minuten? Op minder dan 1,5 meter? En zonder mondmasker? Dan wacht je 17 dagen met doneren na het laatste contact (of na de volledige genezing van de persoon). Dat geldt zowel voor het geven van bloed, plasma als bloedplaatjes. Oók als je ondertussen zelf negatief testte op corona en óók als je al uit quarantaine mocht, blijft de wachttijd van 17 dagen gelden.

Kwam je in contact met iemand met een bevestigde corona-diagnose, maar heb je zelf geen enkele klacht?

 • Was je contact met hem of haar langer dan 15 minuten? Op minder dan 1,5 meter? En zonder mondmasker? Dan wacht je 17 dagen met doneren na het laatste contact (of na de volledige genezing van de persoon). Dat geldt zowel voor het geven van bloed, plasma als bloedplaatjes. Oók als je ondertussen zelf negatief testte op corona en ook als je al uit quarantaine mocht, blijft de wachttijd van 17 dagen gelden.


Die contactmaatregelen gelden niet voor zorgverleners die gepast gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) volgens activiteit.

Moet ik gevaccineerd zijn tegen corona om te mogen doneren?

Nee. Gevaccineerd zijn tegen corona is geen criterium om bloed of plasma te mogen geven. Dus ook als niet-gevaccineerde kan je doneren als je gezond bent en aan de voorwaarden voldoet. Dat kom je via de donorzelftest snel te weten.

Ik kom uit quarantaine. Wanneer mag ik weer doneren?

Was je quarantaine het gevolg van een risicocontact?    

 • Was je contact langer dan 15 minuten? Op minder dan 1,5 meter? En zonder mondmasker? Dan wacht je 17 dagen met doneren na het laatste contact (of na de volledige genezing van de persoon). Dat geldt zowel voor het geven van bloed, plasma als bloedplaatjes. Oók als je ondertussen zelf negatief testte op corona en ook als je al uit quarantaine mocht, blijft de wachttijd van 17 dagen gelden.

Was je in quarantaine omdat je zelf een bevestigde corona-diagnose had?

 • Dan vragen we om minstens 2 weken te wachten met doneren. Te tellen vanaf het moment dat je volledig hersteld was: medicatievrij én klachtenvrij. Of als je symptoomvrij was: te tellen vanaf de dag van je positieve PCR-test.

Kortom, niet het moment waarop je uit quarantaine komt, bepaalt wanneer je weer kunt doneren. Wél het moment van het risicocontact of het moment waarop jij hersteld bent van corona.
Is het nog n

Is het nog nodig dat ik bloed geef?

Ja. Absoluut. Bloed én plasma blijven nodig. Aarzel dus niet om te doneren. Maak nu je afspraak op een plaats en datum naar wens.

Mag ik bloed geven?

Doorloop snel even onze donorzelftest. Zo weet je alvast of je voldoet aan de belangrijkste voorwaarden.

Zit je na de donorzelftest toch nog met vragen of twijfels? Neem dan gerust contact op met ons medisch secretariaat.

Voor Oost- & West-Vlaanderen: medischsecretariaat.gent@rodekruis.be of 09 244 56 65

Maatregelen en praktische vragen

Welke coronamaatregelen gelden er op de bloedinzameling?

De veiligheid van onze donoren is altijd een topprioriteit, en dat is nu niet anders.

Hiervoor nemen we verschillende maatregelen

 • Toepassing van strikte hand- en hoesthygiëne bij medewerkers en donoren.
 • Naleving van afstandsmaatregel van minstens 1,5 meter tussen verschillende personen.
 • Het is verplicht om vooraf een afspraak te maken om bloed te geven. Dit kan via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00 (ma tem do: 9u tot 20u // vrij: 9u tot 18u // zat: 11u tot 18u).
 • Breng een eigen balpen mee om de medische vragenlijst in te vullen! Zo beperken we het fysieke contact tussen onze donoren en medewerkers/vrijwilligers nog meer en verloopt je registratie dus extra veilig. Een eigen balpen vergeten? Geen nood, onze medewerkers ontsmetten ieder exemplaar na registratie grondig voor de volgende donor. 
 • In het belang van jouw en onze veiligheid op de bloedinzameling en in de donorcentra vragen wij je een eigen mondmasker te dragen. Wanneer je geen mondmasker draagt, kan je de bloedinzameling of het donorcentrum niet betreden (ook niet wanneer je beschikt over een attest van je huisarts). Een mondmasker met ventiel is niet toegestaan. In dat geval krijg je een chirurgisch masker aangeboden.
 • Ben je >48u naar het buitenland geweest, of <48u maar heb je per boot of vliegtuig gereisd of ben je naar een land buiten de EU of Schengenzone geweest (b.v. met Eurostar vanuit Londen)? Dan kan je 17 dagen niet doneren vanaf de dag van terugkeer 
  • wanneer het PLF (Passagier Lokalisatie Formulier) heeft uitgewezen dat quarantaine of testing nodig was, tenzij de quarantaine mag beëindigd worden na 1 negatieve test én geen 2de negatieve test op dag 7 nodig is. In dit geval is donatie mogelijk na deze ene negatieve test en is geen 17 dagen uitstel nodig.
  •  wanneer geen PLF of een papieren PLF (zonder automatische evaluatie) werd ingevuld, tenzij je uit een groene of oranje zone komt, of tenzij je uit een rode zone binnen de EU of Schengenzone komt en in dit laatste geval minstens 2 weken volledig gevaccineerd bent (~vaccinatiecertificaat) of genezen bent van COVID-19 in de laatste 6 maanden (~herstelcertificaat). 
 • Wanneer je de laatste 14 dagen symptomen vertoonde die kunnen wijzen op een COVID-19 infectie vragen we je om niet naar de collecteplaats te komen.
  - Verkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
   • Geur- en/of smaakverlies
   • Hoest (zowel droge hoest als ophoesten van fluimen soms met bloed)
   • Koorts (soms beperkt tot een lichte verhoging van temperatuur)
   • Moeheid, algemene malaise, rillingen, spierpijnen
   • Gastro-intestinale symptomen zoals misselijkheid en diarree
   • Kortademigheid
 • Krijg je koorts >37,5°C binnen de 72u na je donatie, ontwikkel je ziektesymptomen of blijk je zelf COVID-19 positief binnen de 14 dagen na je donatie, laat het ons dan zo snel mogelijk weten via "ziekte-pijn-of-irritatie-melden" of meldt dit telefonisch op 0800 777 01.

Moet ik een afspraak maken om te doneren?

Ja, maak aub altijd een afspraak om te doneren. Ook voor de mobiele bloedinzamelingen is het verplicht om een afspraak te maken. Dit kan telkens via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00 (ma tem do: 9u tot 20u // vrij: 9u tot 18u // zat: 11u tot 18u). Respecteer het uur van je afspraak. Kom niet te laat, maar ook niet te vroeg.

❗ Opgelet, afspraken zijn persoonlijk en op naam. Komt je beste vriendin, partner of collega samen met jou doneren? Boek dan zeker voor iedereen afzonderlijk een afspraak om de nodige bedjes te reserveren.

Moet ik een mondmasker dragen wanneer ik kom doneren?

In het belang van jouw en onze veiligheid op de bloedinzameling en in de donorcentra vragen wij je een chirurgisch mondmasker te dragen. Wanneer je geen mondmasker draagt kan je de bloedinzameling of het donorcentrum niet betreden (ook niet wanneer je beschikt over een attest van je huisarts). Een mondmasker met ventiel niet is toegestaan. In dat geval krijg je een chirurgisch masker aangeboden.

Moet ik een covid safe ticket voorleggen als ik kom doneren?

Nee, bij bloedinzamelingen hoeft dat niet.

Een CST (covid safe ticket) moet je voorleggen bij evenementen binnen met meer dan 50. De bloedinzamelingen zijn geen evenementen. Bovendien zijn er niet meer dan 50 personen tegelijk aanwezig.

De maatregelen die gelden op onze bloedinzamelingen (zie boven) garanderen de veiligheid op de inzamelingen.

Mag ik mijn kinderen meenemen naar een bloedinzameling?

Niet-donoren zoals kinderen worden niet geweigerd. We vragen wel om dat tot een minimum te beperken en niet-donoren enkel mee te brengen als er geen andere oplossing bestaat.