Dienst 112

Misschien wel de meest opvallende dienst in Rode Kruis Tielt.

Meer dan een kwarteeuw waren wijlen André Beggia en zijn vrouw Clara de ambulanciers van "de 900".
Toen zij in 1986 met pensioen gingen sloegen het Rode Kruis Tielt en het Sint- Andriesziekenhuis de handen in elkaar. Het werk werd verdeeld: artsen en verplegend personeel zouden de ziekenwagen bemannen tijdens de werkuren terwijl de Rode Kruis- vrijwilligers de permanentie zouden verzekeren gedurende de nacht en het weekend. Eerst volgden ze een zware opleiding van 60 uur theorie en 40 uur stage op de dienst spoedgevallen en trokken dan begin 1986 met veel enthousiasme en inzet de "900" op gang.
In de daaropvolgende jaren is er veel veranderd maar de basisstructuur is nog precies zoals op 12 mei 1986. Toen werden de ambulanciers nog telefonisch verwittigd, enkele maanden later via beepers en nu slapen de vrijwilligers in het ziekenhuis zodat ze bij oproep onmiddelijk kunnen vertrekken. De uurregeling is licht aangepast en de groep is aangegroeid tot 31 getrainde vrijwilligers die regelmatig bijgeschoold worden en een bekwaamheidsproef dienen af te leggen. Vanaf 1988 spreken we niet meer van "de 900" maar wel van "de 100" en tegenwoordig bereik je in heel Europa de hulpdiensten onder het nummer 112.
De grootste veranderingen zijn van technische aard. In 1986 was de ambulance niet veel meer dan een bestelwagen met een sirene en brancard. Nu lijkt de ziekenwagen qua medische apparatuur meer op een klein ziekenhuis. Moderne radioapparatuur en GSM zijn standaard terwijl de GPS helpt om snel de weg te vinden. Luchtvering en airco verhogen het comfort van de patiënt aanzienlijk.
Onlangs werd een gloednieuwe ziekenwagen aangekocht. Met dank aan Lions Tielt en stad Tielt die een deel van de factuur op zich namen.

 

1360

bloeddonaties

1799

112 oproepen

194

verzorgingen op preventieve diensten