Update Rode Kruis-Vlaanderen over bestedingen humanitaire hulp voor conflict in Oekraïne

Rode Kruis-Vlaanderen heeft tot dusver al 9,4 miljoen euro ingezameld voor humanitaire hulp aan de slachtoffers van het conflict. Intussen werd daarvan al meer dan 75% toegewezen aan noodhulp. Het grootste deel (5,3 miljoen euro) werd aan het Internationale Rode Kruiscomité en het Deense Rode Kruis geschonken. Beide zijn namelijk sinds het begin van het conflict zeer actief in het conflictgebied en zetten deze middelen ter plaatse in voor de ondersteuning van de slachtoffers. Daarnaast voorziet Rode Kruis-Vlaanderen 1,4 miljoen euro voor de ondersteuning van de Oekraïense vluchtelingen in Vlaanderen. Voor de overgebleven 2,7 miljoen euro bekijkt de organisatie hoe deze op de meest impactvolle manier kan besteed worden, want zowel nationaal als internationaal blijven de uitdagingen groot.

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en het Deense Rode Kruis zijn op verschillende manieren actief in het conflictgebied met acute humanitaire hulp. Zo voorzien zij onder andere voedsel, medisch materiaal, psychosociale hulp en onderdak. Het ICRC coördineert ook evacuaties in het conflictgebied, zoals die uit de Azovstal-fabriek in Marioepol. De humanitaire hulp die Rode Kruis-Vlaanderen met de 5,3 miljoen euro mee ondersteunt, is van cruciaal belang. Die financiële ondersteuning werd al vanaf de eerste dagen van het conflict opgestart en snel verder opgeschaald.

“De escalatie van het conflict in Oekraïne heeft een verwoestend effect gehad op miljoenen mensen. Sinds februari zijn onze operaties daarom aanzienlijk opgeschaald. Hoewel humanitaire hulp slechts een druppel op een hete plaat is, zullen we ons blijven inzetten om zoveel mogelijk mensen te bereiken.” Internationale Rode Kruiscomité (ICRC)

Het ingezamelde bedrag komt uit verschillende soorten donaties: het verkregen bedrag via het consortium 12-12, maar ook stortingen van particulieren op de 5353-rekening van Rode Kruis-Vlaanderen en schenkingen van bedrijven en (lokale) overheden.

Ondersteuning vluchtelingen

Naast de 5,3 miljoen euro die in en rond het conflictgebied worden aangewend, voorziet Rode Kruis-Vlaanderen 1,4 miljoen euro voor ondersteuning van de Oekraïense vluchtelingen in eigen land. Een deel daarvan wordt ingezet om voorbereid te zijn op de vluchtelingenstroom op langere termijn. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van materialen voor noodopvang, zoals bedden, dekens, hygiënekits en voedsel. 

Daarnaast worden – onder andere – de activiteiten van de dienst Restoring Family Links opgeschaald. Zo kunnen Oekraïense vluchtelingen, die het contact met familieleden verloren zijn als gevolg het conflict, beter geholpen worden. Verder heeft Rode Kruis-Vlaanderen in samenwerking met het Duitse Rode Kruis nu een eerste medewerker ingezet in het conflictgebied en wordt bekeken of daar binnenkort nog een tweede medewerker zal bijkomen.

Ten slotte investeerde Rode Kruis-Vlaanderen in een ‘toolbox’ die lokale Vlaamse besturen moet helpen om hun eigen noodopvang-initiatieven op te zetten, want dat is een complexe operatie. Een draaiboek is dan ook geen overbodige luxe. Daarom stelt Rode Kruis-Vlaanderen zijn expertise ter beschikking van alle steden en gemeenten die er nood aan hebben, via www.rodekruis.be/toolbox.  

Rode Kruis-Vlaanderen wil alle Belgen, bedrijven en overheden die financiële steun geboden hebben enorm bedanken voor hun solidariteit. De organisatie volgt de situatie dagdagelijks op met de partners in Vlaanderen en in het conflictgebied. Afhankelijk van de noden die daaruit blijken, wordt bekeken hoe de verdere bestedingen verdeeld worden.

Wil je nog helpen? Bedankt, hulp is en blijft hoognodig, ook nog de komende weken en maanden.

Doe een gift