Het is helemaal niet niks, het is net álles

Bedankt, vrijwilliger

Zondag 5 december is het de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Dan willen we al onze vrijwilligers extra in de kijker zetten. Hen heel erg bedanken. Vaak zeggen ze "Het is niks" nadat ze iemand hebben geholpen. Wij willen hen op het hart drukken dat het tegendeel waar is. Het werk van onze vrijwilligers betekent voor anderen heel veel. Bekijk hier onze ode aan de vrijwilliger in videovorm.

Vrijwilligers zijn de spil van de werking van Rode Kruis-Vlaanderen. Dat maakt de organisatie uniek. In heel Vlaanderen helpen meer dan 13.000 Rode Kruis-vrijwilligers met hart en ziel op de meest diverse manieren. Hun taken en opdrachten zijn ruim en divers. Van ondersteuning bij de organisatie van bloedinzamelingen, het organiseren van hulpposten op evenementen, dringend en niet dringend ziekenvervoer, lesgever eerste hulp, zorgbibvrijwilliger, animator in vakantiekampen voor mensen met een beperking, taken in de opvangcentra, enz.

Sinds vorig jaar zijn daar ook mensen bijgekomen die zich occasioneel of bij specifieke gebeurtenissen belangeloos willen inzetten. Zo zijn 26.000 mensen aangemeld op ons crisisvrijwilligerplatform. Het is overduidelijk dat vrijwilligers in de samenleving van onschatbare waarde zijn. Dat blijkt ook nu terug tijdens de 4de corona-golf waar onze vrijwilligers gevraagd worden om in te springen in zorgcentra, vaccinatiecentra enz.