Gratis Eerste Hulp app

08/05/19 - 31/08/19

Nog nooit een cursus Eerste Hulp gevolgd en dus geen idee wat te doen bij een ongeval of in een noodsituatie? Al een cursus gevolgd of deze momenteel aan het volgen? Dan is de gratis eerste hulp app van Rode Kruis-Vlaanderen iets voor jou!

De app kan je in noodgevallen meteen de juiste informatie verschaffen over de handelingen die je moet toepassen. Anderzijds is de app ook een geheugensteuntje voor cursisten of kunnen ze deze gebruiken om bepaalde delen van de leerstof op hun eigen tempo in te studeren.

De app vervangt onze eerstehulpopleidingen uiteraard niet, maar kan een handig hulpmiddel zijn. Download hem in de App Store voor iOS of via de Google Play Store voor Android onder de naam "Eerste Hulp - Rode Kruis".

Hulp bieden


Een schokkend cijfer: meer dan 80%  van de Vlamingen biedt géén eerste hulp wanneer ze vlak naast hen iemand zien bezwijken aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Investeren in zelfredzaamheid is dus letterlijk van levensbelang en dat doen we met de lancering van een nieuwe, gratis ’app eerste hulp’. De app vervangt de eerstehulplessen niet, maar stelt iedereen in staat om thuis zelf de basis van eerste hulp te leren of om in geval van nood op te zoeken wat er moet gebeuren. Zowel bij banale verwondingen, zoals een bloedneus of een schaafwonde, als bij ernstige ongevallen is het belangrijk om snel en correct te kunnen reageren.

Vind een AED in jouw buurt


Naast eerstehulpkennis biedt de app 'Eerste hulp - Rode Kruis' ook een handig overzicht van waar je het dichtsbijzijnde AED-toestel vindt. Dagelijks worden 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld 5 à 10% van hen overleeft dit. Wordt een slachtoffer onmiddellijk gereanimeerd, en krijgt hij binnen de eerste 3 tot 5 minuten een stroomstoot toegediend met een AED (automatische externe defibrillator), dan stijgt de overlevingskans met 50 tot 70%.

“Het is bij een hartstilstand van het grootste belang om zo snel mogelijk een AED-toestel te vinden. Daarom hebben we in onze app een kaartje geplaatst waarop je kan zien waar het dichtstbijzijnde toestel zich bevindt. Als je vooraf al eens kijkt waar er AED’s in jouw buurt zijn, kan je kostbare tijd winnen wanneer je het toestel effectief nodig hebt.” (Ine Tassignon - woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen)
Meer leren
Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt, weet jij dan hoe je moet reageren? Kan je eerste hulp toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of hartfalen? Rode Kruis-Vlaanderen vindt het belangrijk dat mensen elkaar kunnen helpen. Via onze eerstehulpopleidingen leren we je de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden. Zo weet je precies wat je moet doen als er iets gebeurt.


Verwante items