Zorgbibvrijwilliger - iets voor jou?

12/12/17

Zorgbib, meer dan een boek

Een goed boek, een cd of dvd kunnen deugddoende ontspanning brengen en zeker als je voor korte of langere tijd in een zorgvoorziening verblijft. Ook in onze gemeente is Zorgbib van Rode Kruis-Vlaanderen actief. Naast het uitlenen van boeken, cd’s en dvd’s maken deze vrijwilligers vooral tijd voor een kort bezoek, een gesprekje of een ontspannende activiteit met patiënten en bewoners.

Zorgbib biedt een bibliotheek en dienstverlening op maat aan voor mensen die door hun zorgcontext niet zomaar naar de gewone bibliotheek kunnen gaan. In Vlaanderen is ze actief in meer dan 350 Zorgbibuitleenpunten. Hier in Riemst is er een werking in Huize Elckerlyck,in Millen.

Collectie op maat

Het ruime aanbod van Zorgbib wordt op maat van de bewoners en de patiënten samengesteld. Naast boeken, stripverhalen, cd’s en dvd’s biedt Zorgbib ook voorleesboeken, luisterboeken, Daisyboeken (luisterboeken voor mensen met een leesbeperking) en kijkboeken aan. Deze collectie wordt regelmatig vernieuwd zodat de bewoners altijd van een up-to-date aanbod kunnen genieten.

Daarnaast zijn er heel wat aangepaste materialen aanwezig voor activiteitenbegeleiding bij ouderen. Voor personen met dementie is er reminiscentiemateriaal voorhanden. Hiermee kunnen de vrijwilligers herinneringen prikkelen en een kort gesprek met hen op gang brengen.

 

Tijd voor een praatje

Sociaal contact staat centraal bij Zorgbib. De vrijwilligers maken tijdens de boekenronde met plezier tijd voor een praatje met de patiënt of de bewoner. Ze beleven samen een ontspannend moment met het maken van een puzzel, bij een gespreksspel of met een kleurplaat. Deze momenten toveren een glimlach op het gezicht van de bewoners.

Zorgbibvrijwilliger, iets voor jou?

Momenteel zijn er nog geen vrijwilligers actief bij Zorgbib in Riemst. De continuïteit van deze werking is heel belangrijk. Patiënten of bewoners in zorgvoorzieningen rekenen immers op het bezoekje en kijken uit naar de komst van de Zorgbibvrijwilligers. Daarom zijn ze nog op zoek naar enkele extra vrijwilligers. Interesse? Laat het ons weten! Dan bekijken we samen wat dit inhoudt en waar je aan de slag kunt. De tijd die je in Zorgbib wil investeren kun je zelf bepalen (bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks een tweetal uurtjes tijdens een namiddag) en natuurlijk sta je er niet alleen voor. Zorgbib organiseert opleidingen en ondersteunt jou in jouw vrijwilligerswerk.

 

Zin in een eerste kennismaking? Geef een seintje aan Guido Hansen, voorzitter van de Rode Kruisafdeling op 0497/208724 of via 

voorzitter@riemst.rodekruis.be

 

 


0(9)

Aantal preventieves (gepland)

6

Aantal ritten 105