Poperinge Hartveilig

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het 50 tot 70 % kans om te overleven. Per minuut die voorbijgaat zonder schok, is er een daling in de overlevingskansen met 10%. Iedereen kan geconfronteerd worden met een hartstilstand. Niemand wil in zo’n situatie een hulpeloze toeschouwer zijn. In Vlaanderen zijn er nog veel te weinig mensen die kunnen reanimeren.

Iedereen mag een AED gebruiken en het is volkomen veilig. Een ingebouwde computer analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of het noodzakelijk is om een stroomstoot toe te dienen. De AED zal enkel de opdracht en de mogelijkheid geven om te defibrilleren wanneer dit uit de zelf uitgevoerde analyse noodzakelijk blijkt te zijn. Het toestel kan dus niet misbruikt of fout gebruikt worden. Het toestel begeleid je verder bij de reanimatie.

Locatie van de AED's


  

In Poperinge zijn in totaal 9 openbare AED's terug te vinden. De AED's zijn terug te vinden op bovenstaande kaart. Wil je een AED toevoegen? Stuur dan een mailtje naar webmaster@poperinge.rodekruis.be.

Gratis opleidingen

In het kader van het project Steden & Gemeenten Hartveilig engageren de stad Poperinge en de vrijwilligers van de Rode Kruisafdeling Poperinge zich om in gezamenlijk overleg en in gezamelijke organisatie op regelmatige basis de bevolking van Poperinge AED-opleidingen aan te bieden.

Info hierover kan opgevraagd worden via aed@poperinge.be of telefonisch bij de Dienst Integrale Veiligheid (057 34 66 95).