Opleidingen 'Reanimeren en defibrilleren' (AED-opleiding)

Hartveilige gemeente

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het slachtoffer 60 à 70 % overlevingskans.

In Vlaanderen zijn er nog veel te weinig mensen die kunnen reanimeren. Iedereen mag een AED gebruiken en het is volkomen veilig. Het toestel begeleidt je bij de reanimatie en geeft enkel een stroomstoot als dat nodig is.

Door op openbare plaatsen automatische externe defibrillatoren (AED’s) te plaatsen en er zoveel mogelijk mensen mee te leren omgaan, kunnen vele mensenlevens gered worden.

Via het project ‘Hartveilige gemeente’ van het Rode Kruis engageert de gemeente Overijse zich om samen met het Rode Kruis-Overijse op regelmatige basis opleidingen aan de bevolking aan te bieden .

Opleidingen 'Reanimeren en defibrilleren'

Om mensen met een hartstilstand echt te kunnen redden en dus hartveilig te zijn, moeten omstaanders snel en juist kunnen reageren. Direct reanimeren met een AED-toestel verdubbelt de overlevingskansen van een slachtoffer.

Daarom organiseert Rode Kruis-Overijse gratis opleidingen om het AED-toestel te leren gebruiken bij de reanimatie. De eerstvolgende opleiding is op:

--> binnenkort verschijnen hier de datums van de opleidingen voor 2018.


Bij elke opleiding kunnen de cursisten oefenen met een AED-trainingstoestel op een reanimatiepop

Inschrijven kan via vorming@overijse.rodekruis.be (met vermelding van de datum van de opleiding, je naam en voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum) of via dit formulier.