Opleidingen 'Reanimeren en defibrilleren' (AED-opleiding)

Hartveilige gemeente

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het slachtoffer 60 à 70 % overlevingskans.

In Vlaanderen zijn er nog veel te weinig mensen die kunnen reanimeren. Iedereen mag een AED gebruiken en het is volkomen veilig. Het toestel begeleidt je bij de reanimatie en geeft enkel een stroomstoot als dat nodig is.

Door op openbare plaatsen automatische externe defibrillatoren (AED’s) te plaatsen en er zoveel mogelijk mensen mee te leren omgaan, kunnen vele mensenlevens gered worden.

Via het project ‘Hartveilige gemeente’ van het Rode Kruis engageert de gemeente Overijse zich om samen met het Rode Kruis-Overijse op regelmatige basis opleidingen aan de bevolking aan te bieden .

Opleidingen 'Reanimeren en defibrilleren'

Om mensen met een hartstilstand echt te kunnen redden en dus hartveilig te zijn, moeten omstaanders snel en juist kunnen reageren. Direct reanimeren met een AED-toestel verdubbelt de overlevingskansen van een slachtoffer.

Daarom organiseert Rode Kruis-Overijse gratis opleidingen om het AED-toestel te leren gebruiken bij de reanimatie. De nieuwe data van de opleidingen 'reanimeren en defibrilleren Hartveilig' voor 2019 zijn:

  • woensdag 3 april 2019 in de Bosuil te Jezus-Eik (Overijse) van 19 uur tot 22 uur
  • donderdag 2 mei 2019 in de Bosuil te Jezus-Eik (Overijse) van 19 uur tot 22 uur
  • donderdag 6 juni 2019 in de Bosuil te Jezus-Eik (Overijse) van 19 uur tot 22 uur

Attest
Begin 2020 wordt je attest van deelname "reanimeren en defibrilleren Hartveilig" plechtig overhandigd tijdens een officiële receptie. De juiste datum wordt later nog meegedeeld.


Bij elke opleiding kunnen de cursisten oefenen met een AED-trainingstoestel op een reanimatiepop

Inschrijven kan via vorming@overijse.rodekruis.be (met vermelding van de datum van de opleiding, je naam en voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum) of via dit formulier.