Volwassen cursussen

Een ongeval is snel gebeurd. Maar als je meteen hulp biedt, voorkom je vaak erger. Eerste hulp kan echt het verschil maken. Wees gerust, het is makkelijker dan je denkt. Met enkele eenvoudige handelingen kan je al veel doen. Wil je anderen kunnen helpen als er iets gebeurt? Thuis, op school, in de jeugdbeweging, in de sportclub of op het werk. Wij leren je hoe.

 

De cursus voor iedereen kan je volgen vanaf 16 jaar.
Deze cursus is opgesplitst in twee delen die onmiddellijk na elkaar volgen. Op het einde volgt een examen en de cursisten ontvangen, indien ze slagen, voor elk deel een brevet. De cursus Eerste Hulp brengt de basis aan van de levensreddende handelingen. In de cursus Helper wordt hier verder mee geoefend en wordt de hulpverlening bij een aantal veel voorkomende letsels en ziektebeelden aangepakt.


Deel 1: Eerste Hulp

Toelatingsvoorwaarden: leeftijd 16 jaar zijn of worden in het kalenderjaar dat de cursus start
Onderwerpen: de vier stappen bij eerste hulp, stabiele zijligging, reanimatie met AED, verslikking, bloedingen, huidwonden, brandwonden, letsels aan botten, spieren en gewrichten, hoofd- en wervelletsels, vergiftiging, hartaanval, beroerte
Duur: 12 uur
Kostprijs: het volgen van de cursus is gratis
Examen: na de cursus volgt een examen. De cursist laat zien dat hij/zij de reanimatie kan uitvoeren en dat hij/zij 2 casussen (een levensbedreigende en een niet-levensbedreigende) met simulatie kan benaderen en de eerste hulp kan uitvoeren. Je mag ook examen afleggen zonder de cursus gevolgd te hebben of om je brevet te verlengen. Wie slaagt ontvangt gratis het brevet Eerste Hulp. Dit brevet is 5 jaar geldig, om het te verlengen volstaat het om opnieuw te slagen in het examen.
Info: de lessen worden op dinsdagavond gegeven in blokken van 2 uur. De lessen bestaan uit veel oefeningen en simulaties van ongevallen zodat de cursisten intensief getraind worden om in reële situaties op te treden.

Deel 2: Helper
Toelatingsvoorwaarden: leeftijd 16 jaar zijn of worden in het kalenderjaar dat de cursus start, bij voorkeur beschikken over een brevet van Eerste Hulp
Onderwerpen: flauwte, hersenschudding, insecten- en tekenbeet, kortademigheid en hyperventilatie, onderkoeling, zonneslag en hitteslag, epilepsie, koortsstuipen, diabetes
Duur: 12 uur
Kostprijs: het volgen van de cursus is gratis
Examen: na de cursus volgt een examen. De cursist laat zien dat hij/zij een casus en een casus met simulatie kan benaderen en de eerste hulp bij een casus kan uitvoeren. Je mag ook examen afleggen zonder de cursus gevolgd te hebben of om je brevet te verlengen. Cursisten die nog geen examen Eerste hulp hebben afgelegd, moeten dat eerst doen voor zij het examen Helper afleggen. Voor deze cursisten richten wij, indien nodig, op de dag van het examen Helper ook een examen Eerste hulp in. Wie slaagt ontvangt gratis het brevet Helper. Dit brevet is 5 jaar geldig, om het te verlengen volstaat het om opnieuw te slagen in het examen.
Info: de lessen worden op dinsdagavond gegeven in blokken van 2 uur. De lessen bestaan uit veel oefeningen en simulaties van ongevallen zodat de cursisten intensief getraind worden om in reële situaties op te treden.

Ondersteunend materiaal
Cursusboek Help! Eerste Hulp voor iedereen €25.

Encyclopedie
Rodekruis-Vlaanderen heeft de eerstehulpencyclopedie Help!, het basiswerk voor eerste hulp, volledig vernieuwd.
Dit boek, met DVD waarop alle eerstehulptechnieken terug te vinden zijn, kan gebruikt worden als achtergrondliteratuur.
Het is tevens hét naslagwerk voor eerstehulpverlening, uniek in het Nederlandse taalgebied.
De inhouden van onze cursussen zijn erop gebaseerd.
Cursisten kunnen dit bij ons bestellen aan de uitzonderlijke prijs van €25 (winkelprijs vanaf €37,50 )

Info: Goedele Van Alsenoy, 0485 62 89 78  of vorming@mortsel.rodekruis.be of http://act.rodekruis.be

 

 

 

 

  • Opleidingen volgen of organiseren

    Wil je anderen kunnen helpen als er iets gebeurt? Je kan in jouw buurt opleidingen volgen of zelf een opleiding organiseren.

    + Zoek een opleiding
2358

vrijwillige uren hulpdienst in 2018

9

rampbestrijdingen in 2018

61

vrijwilligers op dit moment