Rode Kruisafdelingen in Ekeren, Schoten en Merksem dienen voorstel in voor fusie.

In mei van dit jaar maakten de afdelingen hun intenties al eens bekend. Maar nu werd het voorstel daadwerkelijk ingediend. Afgelopen maandag 7 november tekenden de betrokken afdelingsvoorzitters symbolisch het voorstel dat de afgelopen maanden tot stand kwam.

Het voorstel is het resultaat van het werk van heel wat vrijwilligers van de betrokken afdelingen. In verschillende werkgroepen bogen de vrijwilligers zich over zowel strategische als praktische vraagstukken. Afdelingsvoorzitter Willem De Ceulaer:

“Er waren heel wat vragen om te beantwoord. Als afdelingen in de stadsrand staan we namelijk voor heel wat uitdagingen. Maar het voorstel dat nu op tafel ligt biedt antwoorden op die uitdagingen.”

Nieuwe naam

De vrijwilligers kozen voor ‘Noord-Antwerpen’. Voor wie vertrouwd is met de  organisatie van de eerstelijnszorg in Vlaanderen komt die naam wellicht bekend voor. Het werkgebied van de nieuwe afdeling valt namelijk samen met de gelijknamige eerstelijnszone. Afdelingsvoorzitter Gino Ibie:

“Een frisse start verdient een nieuwe naam. De vrijwilligers zagen het potentieel van de eerstelijnszone. De naam was dus voor de hand liggend.”

Huisvesting

Voor zolang de beheerskosten beperkt blijven, wordt het bestaande gebouw in Schoten behouden. Het zal dienst doen als opleidingslocatie, als ontmoetingsplaats voor vrijwilligers, en als uitvalsbasis voor bepaalde hulpacties. Maar het merendeel van de activiteiten zullen worden gecoördineerd vanuit een nieuw gebouw dat de afdeling centraal in het werkingsgebied wenst op te trekken. Afdelingsondervoorzitter Tom Bogaerts:

“Voor een efficiënte organisatie kozen de vrijwilligers er bewust voor om bepaalde processen centraal te gaan organiseren. En daar zijn de bestaande gebouwen niet voor geschikt. Bovendien zochten we in Merksem al een tijdje naar een oplossing, waar de onderhoudskosten van het gebouw al een tijdje hoog oplopen.”

Rationeel beleid

De afdeling wil vooral hulp bieden aan de meest kwetsbaren in de samenleving, althans wanneer de reguliere hulpverlening te kort schiet of ontbreekt. Daarbij wil ze telkens afwegen in welke mate ze voldoende middelen en vrijwilligers ter beschikking heeft om de hulpverlening kwalitatief te kunnen aanbieden. Afdelingsvoorzitter Willem De Ceulaer:

“We willen voldoen aan de hoge maatschappelijke verwachtingen. Daarvoor heb je een rationeel beleid nodig. En dat is voor een vrijwilligersorganisatie een hele uitdaging. Maar we zijn erin geslaagd om een gemeenschappelijk voorstel uit te werken die deze bouwstenen bevat.”

Als alles goed verloopt start de afdeling Noord-Antwerpen op 1 januari 2023.