Rode Kruis Vakantiekampen

Als kind moet je in de grote vakantie kunnen genieten, spelen en ravotten. Maar voor maatschappelijk kwetsbare kinderen is dat niet altijd het geval. Vaak hebben ze het niet alleen financieel moeilijker, ook sociaal blijven ze aan de zijlijn staan. Ze kunnen bijvoorbeeld niet deelnemen aan activiteiten omdat zoiets geld kost. Speciaal voor hen organiseert Rode Kruis-Vlaanderen vakanties in Vlaanderen. Zo kunnen ook kwetsbare kinderen terug naar school met een mooi vakantieverhaal.

Positieve aandacht

Tijdens de vakantiekampen krijgen de kinderen veel individuele en positieve aandacht. Rode Kruis-Vlaanderen zorgt voor alles: gratis vervoer, gezond eten, maar ook praktische zaken zoals een slaapzak en voldoende reservekledij.

Deze persoonlijke aanpak werkt goed. De kinderen genieten met volle teugen. Een van de Rode Kruisvrijwilligers getuigt met een mooie anekdote:

“ Na een leuk kamp rijden we terug naar huis. Jana, een meisje van tien, houdt gedurende de hele terugweg haar ogen dicht. Zolang ze dat doet, is de vakantie nog bezig, zegt ze. 

Minimale kostprijs

De Vakantiekampen staan open voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren van 7 tot 14 jaar. De grootste kosten van het kamp neemt Rode Kruis-Vlaanderen voor haar rekening. Aan de ouders wordt een kleine bijdrage gevraagd: 35 euro per inschrijving. Als dat niet lukt, springt het OCMW, een sociale organisatie of onze Rode Kruisafdeling bij.

Aanbod vakantiekampen

 

Op stap met het Rode Kruis als monitor/logistiek medewerker

De vakantiemaanden betekenen voor alle kinderen genieten van twee maanden rust na een zwaar schooljaar, twee maanden spelen, reizen, ontdekken, uitstapjes maken kortom echt kind zijn. Voor alle kinderen, neen niet voor alle kinderen. Kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen hebben vaak niet de mogelijkheid om op vakantie te kunnen gaan. Eén van de ouders is ziek of overleden, de ouders zijn gescheiden of werkloos. Ze blijven aan de zijlijn staan. 

Daarom organiseert Rode Kruis Vlaanderen al meer dan 25 jaar vakantiekampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Elke zomer opnieuw geven vrijwillige montoren het beste van zichzelf om voor deze kinderen een onvergetelijk kamp te organiseren. Gedurende zes dagen gaan ze met de kinderen of jongeren op stap, spelen spelletjes, de kinderen leren nieuwe vriendjes kennen, kunnen een hele week spelen, ravotten, kortom volledig zichzelf zijn en op 1 september kunnen zij ook met opgeladen batterijen en een prachtig vakantieverhaal terug naar school.

 

 

Zegt het jou iets? Voel je het kriebelen om mee te gaan op kamp? Kijk dan even op de checklist of monitor op de vakantiekampen iets voor jou is:

  • Je bent creatief.
  • Je wil je een week voor de volle 100% geven voor de kinderen.
  • Je bereidt graag activiteiten voor, doet mee met de acitiviteiten en bent flexibel.
  • Je werkt graag in team en wil in groep met de groep instaan om het kamp tot een onvergetelijk gebeuren te maken.

Voel je het nog steeds kriebelen? Wil je er voor gaan? Volg de link naar www.rodekruis.be/ikwilopkamp en vul het formulier in. Wil je meer info over de vakantiekampen dan kan je mailen naar rodekruisvakanties@rodekruis.be of socialehulpverlening@mechelen-bonheiden.rodekruis.be

 
Hopelijk tot deze zomer!

 

15

vrijwilligers voor sociale hulpverlening

10

vrijwilligers voor Jeugd Rode Kruis