Nieuw Skillsstation Reanimatie dankzij CERA

04/01/18

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 tot 10% overleeft dit. De vrijwilligers van onze hulpdienst zijn op evenementen vaak als eerste aanwezig bij slachtoffers, zo ook bij mensen met een hartstilstand. Hun doorgedreven kennis en kunde kan hét verschil maken tussen leven en dood. Hierbij blijft een hoogwaardige CPR (geven van borstcompressies en beademingen) essentieel voor de verbetering van de overleving van een slachtoffer (ERC, 2015). Om onze vrijwilligers hierin op een efficiënte manier te trainen, kunnen we nu, dankzij de financiële steun van Cera, gebruik maken van een 'Skillstation Reanimatie' met een hoogwaardige reanimatiepop die doormiddel van onmiddellijke en objectieve feedback de efficiëntie van de uitgevoerde reanimatie leert maximaliseren.

 
"Plotse hartstilstand is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa. Het onmiddellijke starten van reanimatie kan de overlevingskansen bij een hartstilstand verdubbelen of verviervoudigen." (European Resuscitation Council (ERC), 2015) Doorheen de vele opleidingen binnen Rode Kruis Vlaanderen krijgen onze vrijwilligers al een zeer degelijke opleiding in reanimeren (en defibrilleren). Dit gebeurt doorgaans op 'gewone' reanimatiepoppen, zonder duidelijk feedbacksysteem. Het is de instructeur die oordeelt over de juistheid van de handelingen en de kwaliteit van de borstcompressies en beademingen. 

In de verdere vorming van onze hulpverleners en lesgevers willen wij nu nog een stapje verder gaan en gebruik maken van recente technologie waardoor het mogelijk wordt om kwaliteitsvolle reanimatie werkelijk te objectiveren en via doorgedreven feedback te bereiken doorheen training. Op die manier kunnen wij garanderen dat eventuele slachtoffers in goed handen zijn bij onze vrijwilligers. 

 
Dankzij de financiële steun van Cera heeft Rode Kruis Mechelen-Bonheiden twee reanimatiepoppen aangekocht die via een computerprogramma real-time feedback geven over de snelheid en diepte van de borstcompressies, het lossen van de druk op de borstkast en de kwaliteit van de beademing. “Dergelijke poppen en het erbij horende computersysteem zijn behoorlijk duur om aan te kopen. Dankzij de financiële steun van Cera kunnen wij dit belangrijke extraatje aanbieden aan onze vrijwilligers”, Joris Van Cauwenbergh (voorzitter Rode Kruis Mechelen-Bonheiden).

 


Verwante items

  • 21-04-16 Opleiding loont

    De voorjaarsopleidingen binnen de hulpdienst zitten er op. Onze cursisten hebben tal van nieuwe technieken geleerd en hebben zich verder gespecialiseerd in het verlenen van eerste hulp. Tinne, Joke en Els slaagden voor het examen van de opleiding 'Interventie'. In deze opleidingen bekwaamden zij…

    Lees meer...
2

vrijwilligers internationale werking

51

vrijwilligers binnen onze hulpdienst