Bloed geven, doet leven: een kijk achter de schermen bij de inzamelacties in Lille

Elk seizoen, in elke deelgemeente van Lille staat het Rode Kruis klaar om bloed in te zamelen. Jouw hulp daarbij kan levens redden. Een klein beetje van je eigen bloed afstaan, duurt slechts een half uur. Zenuwachtig of een tikkeltje benieuwd? De vrijwilligers van onze lokale afdeling vertellen hoe zo’n bloedinzamelactie nu precies verloopt.

Even kort: waarom doet Rode Kruis Lille eigenlijk zo’n inzamelacties? “Bloed geven, doet leven. Voor wie een operatie, een bevalling of een verkeersongeval moet doorstaan, telt elke druppel. In het totaal heeft 70 procent van de bevolking ooit broodnodig bloed nodig. Door één keer bloed te gaan geven, kan je drie patiënten helpen. Daarom zijn doorwinterde donoren en nieuwe gezichten altijd welkom bij ons”, legt Dieter Wynants uit, de bloedverantwoordelijke van het Rode Kruis van Lille.

STAP 1: Ga naar een inzamelactie in uw buurt

Om zo veel mogelijk mensen de kans te geven om te helpen, zamelt Rode Kruis Lille elk seizoen in elke deelgemeente bloed in. Dat gebeurt altijd op een andere weekavond. “Je kan ons in de winter, lente, zomer en herfst één keer vinden in de parochiezaal Sint-Jan in Gierle, in de parochiezaal Sint-Pieter in Lille, in de Zandfluiter in Wechelderzande én in het Mollenhof in Poederlee”, vertelt Anneleen Wynants, de adjunct bloedverantwoordelijke van Rode Kruis Lille.

De concrete data en uren staan verzameld in een handige recente bloedkalender op www.lille.rodekruis.be. Die informatie kan je ook vinden op affiches en plakkaten op drukke plaatsen in Lille. ''Daar hebben we een enthousiaste vrijwilliger voor, maar als de mensen thuis of op café of in een winkel ook graag één hangen, dan kan dat ook helpen'', vertelt ze nog.

STAP 2: Even noteren

Om bloed te geven, heb je maar een half uurtje tijd nodig. Eerst noteren vrijwilligers alle informatie die ze nodig hebben om jouw bloed te identificeren. Aan de hand van je verhaal, je bloedtype en je geschiedenis, weten ze perfect hoe ze de donatie moeten aanpakken. Wie toch nog wat zenuwachtig is, kan met al zijn of haar vragen bij de vrijwilligers terecht. Ben je tussen de 18 en 71 jaar en in goede gezondheid, dan sturen ze je meteen door naar de volgende halte.

STAP 3: Prik en wachten maar

Tijdens het bloed geven, kan de donor zich neervlijen op de ligbedden. Met één snel klein prikje kan het aftappen beginnen. Aan de draadjes hoef je niet te denken, want de getrainde professionals slaan graag een praatje. Wie gezelschap meeneemt om aan het bed even van mentale steun te genieten of rustig even ontspant na een drukke dag, ziet de tijd voorbijvliegen. “De bloedgift is voorbij zodra we ongeveer 450 milliliter bloed en 5 staalbuisjes hebben gevuld”, aldus Rode Kruis Lille.

TUSSENSTAP

Elke gift wordt gelabeld en doorgestuurd naar het laboratorium. Daar testen ze alles op Hepatitis B en C, HIV en syfilis. Ze kijken ook of je voldoende bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen hebt. Nog even het bloedtype checken en de gift kan levens gaan redden.

STAP 4: Uitrusten

Maar ondertussen zit jij nog bij de inzamelactie natuurlijk. Want daar zijn er negentien vrijwilligers van het Rode Kruis van Lille om ervoor te zorgen dat iedereen rustig kan bekomen. De dames en heren van de koffie voorzien iedereen van een drankje, terwijl de lokale afdeling een klein traktatie voorziet. Zo kan de donor het prikje vergeten met bijvoorbeeld de koekjes van Didess, paaseitjes in de lente of een lekker verkoelend ijsje in de zomer. “Lang moet je dat gevoel van verbondenheid niet missen, want je mag vier keer per jaar bloed geven, telkens met minstens 60 dagen tussen”, besluit het Rode Kruis Lille. 

Of om het met andere woorden te zeggen (zoals in de novembereditie van Info Lille):