Iedereen heeft recht op veiligheid

Vandaag, maandag 20 juni, vieren we Wereldvluchtelingendag. Een dag in het teken van mensen die gedwongen werden hun thuisland te ontvluchten. Om te ontsnappen aan conflicten of vervolging. Dit jaar ligt de focus op ‘recht op veiligheid’. Want wie ze ook zijn, waar ze ook vandaan komen of wanneer ze ook gedwongen worden om te vluchten: iedereen heeft recht op veiligheid.

Ramazan en Obada

Als helper van de overheid is Rode Kruis-Vlaanderen uitbater van 18 Vlaamse opvangcentra en verantwoordelijk om vluchtelingen op een veilige en menselijke manier op te vangen. Ter ere van Wereldvluchtelingendag, geven we graag het woord aan Obada en Ramazan, 2 ex-vluchtelingen die ondertussen zelf werkzaam zijn in een Rode Kruis-opvangcentrum en dus als geen ander weten hoe belangrijk het is om de bewoners opnieuw een veilig gevoel te geven.

Zowel Obada als Ramazan ontvluchtten hun geboorteland. Ze kwamen in België terecht waarna ze werden opgevangen in een opvangcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen. Daar leerden ze de Nederlandse taal, konden ze deelnemen aan talrijke activiteiten en bouwden ze stilaan een netwerk op. Ondertussen zijn ze beide aan de slag in opvangcentrum Westakkers in Sint-Niklaas, waar ze met hun ervaring andere vluchtelingen helpen om zich terug veilig te voelen. Obada en Ramazan zijn bovendien niet de enigen, minstens 10% van de 700-tal werknemers in onze opvangcentra zijn vluchtelingen en/of ex-bewoners.