Binnenkort kunnen donoren ook na hun 71e verjaardag blijven doneren

04/07/18

Wie bloed, plasma of bloedplaatjes geeft, mag dat vandaag tot de dag vóór zijn 71e verjaardag. Dit betekent dat hierdoor zo’n 8.000 donoren de komende jaren moeten stoppen met doneren. Minister Maggie De Block wil dit vermijden en diende daarom een voorstel tot wetsontwerp in. Dit wetsontwerp waarin de maximumleeftijd niet langer van toepassing is, werd vrijdag 1 juni goedgekeurd door de Ministerraad.

Met de nieuwe regelgeving – die als alles goed verloopt vanaf dit najaar in voege treedt – valt de maximumleeftijd van 71 jaar weg. Al wie 71 werd, mag blijven doneren, op voorwaarde dat hij voor het eerst bloed gaf voor zijn 66e verjaardag en de laatste donatie niet langer dan 3 jaar geleden is. België volgt hiermee het voorbeeld van onder andere het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada waar de leeftijdsgrens al langer opgeheven werd.

Goed nieuws voor donoren zoals Pierre (71) uit Hoeilaart. Hij gaf al bloed sinds 1975 maar moest omwille van de huidige regelgeving dit jaar stoppen: “Ik deed dat echt graag en zag het als een positief gebaar waarbij ik anderen kon helpen”, aldus Pierre. Hij gaf ondertussen al 127 keer bloed, in totaal zo’n 57 liter. Pierre is dan ook tevreden dat hij vanaf dit najaar opnieuw mag doneren.”

Tot dit najaar blijven de bestaande regels dus gelden: je kan donor worden tot je 66e verjaardag.Als je voor je 66e al een keer bloed gaf, kan je dat blijven doen tot je 71e verjaardag.