Zorgbib

De zorgbib is een service van het Rode Kruis die aan zieke, bedlegerige, bejaarde mensen de kans geeft om toegang te krijgen tot allerhande media. Soms worden er in bejaardentehuizen boeken voorgelezen of er kunnen (grote letter) boeken uitgeleend worden (bejaardentehuizen, ziekenhuizen). We hebben de beschikking over videomateriaal, vaak uit de oude doos omdat daar voornamelijk ons doelpubliek ligt. Samen met de begeleiders kunnen patiƫnten, bejaarden dan herinneringen ophalen.
Het materiaal wordt regelmatig gewisseld. Rode Kruis-Vlaanderen brengt doet dan een volledige verwisseling van de boekenkar, zodat het aanbod steeds afwisselend is.

In de toekomst willen we gaan experimenteren met nieuwe media: streaming muziek, podcast. We willen de bewoners ook meer gaan begeleiden bij culturele uitstappen, ja zelfs gids spelen. Interesse?

In Hoeselt hebben we dan geen ziekenhuis, maar wel 2 bejaardentehuizen.: Bormanshof en Ter Hulst.

In elk van hen hebben we vrijwilligers die boeken komen voorlezen, uitlenen, kamerbezoeken afleggen, en ook nog een handje toesteken om de mensen aangename activiteiten te bezorgen. Ik stel ze u graag even voor.

Nora in Bormanshof

Nora Daenen is de verantwoordelijke van de discipline 'zorgbib'. Dat wil zeggen dat ze verantwoordelijk is voor alle vrijwilligers van de zorgbib en voor de goede organisatie ervan. Ze is tevens uitleenpuntverantwoordelijke in Bormanshof. Tweemaal per maand gaat ze telkens een uur boeken uitdelen, voorlezen (al is het maar voor 1 bejaarde), samen een video bekijken, een bezoekje afleggen bij een eenzame bejaarde. Haar aanwezigheid wordt sterk geapprecieerd door de bewoners: ook al lijken sommige bewoners er niet helemaal met hun gedachten meer bij, ze fleuren op als hen een verhaal verteld wordt dat aansluiting vindt bij hun leven. Het personeel van het rusthuis ziet haar ook graag komen. Haar activiteiten zijn een extra bovenop de activiteiten van de ergotherapeuten. Op de foto hiernaast leest Nora voor uit een boekje in het Hoeselts, want dat kallt ze ook.

Nora werkt 4/5, is gehuwd en heeft 2 kinderen. En toch vindt ze nog tijd om dit er allemaal bij te doen. Waar vind je nog zulke vrijwilligers?

Nadine Neven en Nymfa Byloos zijn uitleenpuntverantwoordelijken voor rusthuis Ter Hulst. Ze nemen er dezelfde taken waar als Nora in het Bormanshof: voorlezen, uitlenen van boeken, een babbeltje slaan met de bewoners, een gezelschapsspel spelen, samen een video uit de oude doos bekijken. Nadine heeft er nog een bijzondere gave bij: ze is een kei in bloem schikken. Hier zien jullie haar aan het werk bij het maken van bloemstukken die verkocht worden voor het goede doel bij Kerstmis.

Nadine mag dan wel gepensioneerd zijn, ze is een bezige bij. Nymfa heeft drie kleine kinderen waar ze ook nog moet voor zorgen. Hartelijk dank voor zoveel inzet.