;

Handen wassen? Levensbelangrijk!

Voor ons is het een evidentie om meerdere keren per dag onze handen te wassen. Het is iets dat we onze kinderen van kleins af aan meegeven. Afgelopen maanden is het zelfs een must geworden om nog meer en beter de handen te wassen omwille van het coronavirus. Maar wat als er niet genoeg proper water beschikbaar is om je handen geregeld te wassen? Een probleem waar heel wat ontwikkelingslanden mee kampen.

Op Global Handwashing Day (15 oktober) zetten we dan ook het belang van de uitbouw van goede water- en sanitaire voorzieningen én hygiënepromotie nogmaals in de verf.

Streven naar 100% toegang tot veilig water

Momenteel wordt geschat dat de volledige wereldbevolking tegen 2057 toegang zal hebben tot voldoende en adequaat sanitair. En dat is nog lang! Zeker als je weet dat volgens The World Health Organization iedere minuut een pasgeborene sterft door een gebrek aan proper water of een onhygiënische omgeving.

Zorgen voor veilig water

Hoe verder mensen moeten lopen voor veilig water, hoe groter de kans dat ze vervuild water drinken en ziek worden. Onze vrijwilligers helpen op twee manieren. We herstellen en bouwen water- en sanitaire voorzieningen, zoals latrines, wasplatforms en waterinstallaties. Onze lokale aanwezigheid en wetenschappelijke onderbouwde werking hebben daarbij enorme voordelen. 

Daarnaast informeren en sensibiliseren we de bevolking. Want hoe beter ze het belang van hygiëne kennen, hoe meer ziektes ze kunnen voorkomen. Onze lokale aanwezigheid is een enorm voordeel. Via onze Rode Kruisverenigingen ter plaatse bereiken we echt iedereen. Vrijwilligers gaan van deur tot deur of organiseren een mobiele cinema om mensen te informeren over gezondheidsthema’s zoals het belang van proper water, hygiëne, enzovoort.

Impact van handhygiëne op onze gezondheid en COVID-19

Je handen wassen met zeep helpt de verspreiding van verschillende ziektes tegengaan:

  • Je handen wassen vermindert de kans op diarree met 30% tot 48%;
  • Je handen wassen vermindert de kans op luchtweginfecties met 20%;
  • Je handen wassen speelt een belangrijke rol in het verspreiden van bepaalde ziektes zoals cholera, Ebola, ... ; 
  • ...

En uiteraard is het ook in de strijd tegen COVID-19 belangrijk om een goede handhygiëne na te streven. Een studie wees uit dat regelmatig de handen wassen met zeep de kans op het coronavirus vermindert met 36%.