Over onze afdeling

Onze afdeling maakt deelt uit van Rode Kruis-Vlaanderen. Rode Kruis is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die opkomt voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland.

We helpen dicht bij en ver weg

Rode Kruis-Harelbeke is met zo'n 140 vrijwilligers op heel wat gebieden actief.  De verschillende werkgebieden kan je terug vinden onder "Wat doen we".

Onze vrijwilligers helpen

Wat we doen, is misschien niet altijd zichtbaar. Maar het betekent wel een wereld van verschil voor de mensen die op ons rekenen. We helpen op vlak van rampenbestrijding, zelfredzaamheid en bloedvoorziening.

We doen daarvoor maximaal beroep op vrijwilligers. Onze vrijwilligers helpen op verschillende manieren en zijn de spil van onze afdeling.

Afdelingshistoriek

Onze afdeling is opgericht in 1938 en heeft dus al een heel verleden. Maar voor de oorsprong van het Rode Kruis moeten we nog wat verder gaan in het verleden, namelijk naar 24 juni 1859. Toen werd de basis van het Rode Kruis gelegd.

In het jaar 1864 werd het Belgische Rode Kruis gesticht. Het trad reeds zeer doelmatig op in 1870 tijdens de Frans-Duitse oorlog. Het Belgische Rode Kruis is een van de oudste Rodekruisverenigingen in de wereld. Dankzij de grote steun van koning Albert en koningin Elisabeth kwam het na het uitbreken van de eerste wereldoorlog tot volle ontplooiing en manifesteerde zich als een sterk nationaal hulporganisme.

Om terug te keren naar de geschiedenis van de Harelbeekse Rode Kruis-afdeling brengen we een aantal hoogtepunten op een tijdslijn:

 

1938

 Oprichting van Rode Kruis-Harelbeke

1939

 De eerste EHBO-cursus te Harelbeke

1944

 De geboden hulp in de oorlogsjaren

1959

 De planting van de eeuwfeestboom

1978

 Viering van het 40-jarig bestaan van de afdeling

 Oprichting van het Jeugd Rode Kruis

1979

 Uitreiking van de "Legpenning van de Laureaat Koningin Elisabeth"

 De oprichting van de dienst "Bloedinzamelingen"

1988

 Viering van 50-jarig bestaan

 De onthulling van het Rode Kruis - Monument

1989

 De eerste uitgave van de "Hechtpleister"

1992

 De aankoop van een nieuwe ziekenwagen

1998

 Viering van het 20-60 jarig bestaan

1999

 De voorstelling van de website van Rode Kruis - Harelbeke

2002

 Opening van het gerenoveerd lokaal

2003

 De aankoop en de voorstelling van een nieuwe ziekenwagen

2008

 De aankoop van een nieuwe materiaalwagen
 Voorstelling van de nieuwe afdelingswebsite

2012

 Opstarten Harelbeke Hartveilig project

2013

 Viering 75-jarig bestaan 

2015

 Aankoop nieuwe ziekenwagen

Wagenpark

Het wagenpark van een afdeling is vaak een heel zichtbaar paradepaardje. Sinds 1982 beschikt afdeling Harelbeke over een ziekenwagen en ondertussen is het al de vijfde wagen op rij. Gelukkig konden we voor die meest recente aankoop in de voorbije jaren rekenen op een aantal sponsors. Een nieuwe ziekenwagen is niet goedkoop, maar investeren in een nieuwe wagen is belangrijk om de kwaliteit van het vervoer, en het comfort van onze slachtoffers, te kunnen blijven garanderen.

Op 23 juni 1982 werd in de afdeling Harelbeke voor het eerst een ziekenwagen in gebruik genomen, een Volkswagen Combi. Die deed dienst bij ons tot 10 juli 1988 wanneer hij vervangen werd door een Ford. Die eerste ziekenwagen was echter nog een lang leven beschoren buiten het Rode Kruis. In 2001 herkende een van onze toenmalige vrijwilligers hem op vakantie, waar hij dienst deed op een vakantiedomein met de naam RIVIERA, gelegen in het bekende toeristische gebied GOUDSTRAND.

In maart 1992 werd de Ford vervangen door een Renault T 418. Die Renault gaf op zijn beurt de fakkel door in september 2003 toen een gloednieuwe Ford Transit in gebruik werd genomen. De Renault werd daarna verder gebruikt als materiaalwagen. Begin 2009 kwam er uiteindelijk een echte materiaalwagen in de vorm van een speciaal daarvoor omgebouwde Mercedes Sprinter.

De trouwe Ford Transit verhuisde begin 2015 naar een van onze collega-afdelingen aan de kust en maakte plaats voor onze meest recente aanwinst: een gloednieuwe Mercedes Sprinter ziekenwagen.

142

geregistreerde vrijwilligers

669

personen opgeleid via Hartveilig