Herdenking Rode Kruishulpverleners

05/05/18

Op zaterdag 5 mei 2018 organiseerde onze Flanders Red Cross Pipe Band, samen met Rode Kruis-Vlaanderen, een uniek herdekingmoment aan de Menenpoort te Ieper.
Hierbij herdachten ze alle Rode Kruishulpverleners die zijn omgekomen tijdens een gewapend conflict sinds Wereld Oorlog I. Zij stierven terwijl ze anderen probeerden te helpen, iets wat nooit zou mogen gebeuren. Als Rode Kruishulpverlener ben je tijdens een gewapend conflict altijd beschermd. We zijn een neutrale organisatie en in geen enkel geval een doelwit. Hierbij zetten we de internationale campagne #NotATarget in de kijker. We lieten iedereen weten dat hulpverleners géén doelwit zijn. Nu niet. Nooit niet.

Van over heel Vlaanderen zakten Rode Kruisvrijwilligers af naar Ieper om dit uniek evenement bij te wonen en onze boodschap kracht bij te zetten. Van aan de lakenhallen op de grote markt vertrok, onder een stralende zon, de stoet naar de Menenpoort aangevoerd door onze Flanders Red Cross Pipe Band. In hun kielzog verschillende afdelingsvlaggen en meer dan 400 vrijwilligers.
Naast onze nieuwe afdelingsvlag ging ook de vlag van Jeugd Rode Kruis Mee in de optocht. Voor het eerst vergezelde de nieuwe vlag van de Flanders Red Cross Pipe Band zijn band.

8 mei = Internationale dag van Rode Kruis en Rode Halve Maan

Op de Internationale dag van Rode Kruis en Rode Halve Maan zetten we de ongeveer 14 miljoen vrijwilligers in de kijker die zich wereldwijd, met de glimlach, inzetten om anderen te helpen tijdens de ergste momenten van hun leven - crisissen, oorlog en rampspoed.
Doen wat ze doen is niet eenvoudig. Tegenwoordig zijn humanitaire hulpverleners meer dan ooit bedreigd en aangevallen. Elk jaar verliezen we Rode Kruis en Rode Halve Maanvrijwilligers. Afgelopen twee jaar ging er geen week voorbij zonder geweld op een hulpverlener of medische faciliteiten. 

Toch blijven onze medewerkers en vrijwilligers doorgaan. Ze werken in steeds langer wordende crises, met extreem complexe dynamica. Ze weten dat de mensen die ze dienen zich al enkele maanden, maar jarenlang niet meer in moeilijke situaties bevinden. En toch vergezellen ze hen. Van dringende, levensreddende hulp tot programma's voor herstel en herstel, ze zijn er.