Internationale hulp

Rode Kruis Grimbergen staat uiteraard volledig achter de internationale projecten van Rode Kruis Vlaanderen. Daarnaast proberen we initiatieven van ondernemende individuen uit Grimbergen te ondersteunen.

Love for Gambia

Op 13 februari vertrokken 5 studenten vroedkunde aan de Erasmushogeschool Brussel voor 3 maanden naar Brikama, Gambia. Daar gaan zij stage lopen op verloskamer in het Brikama Health Center. In dit gezondheidscentrum is een groot gebrek aan materiaal. Rode Kruis Grimbergen hielp materiaal inzamelen... en als dank hielpen de vroedmeisjes een handje op de kerstmarkt!

 

Jefke Junior heeft zijn rugzak gepakt en zal voor ons de reporter ter plaatse zijn! Regelmatig komt er een berichtje hier op de website, op de facebookpagina van Jefke Van Grimbergen, of op de webpagina van de 5 studenten.

 

Lisa Debontridder naar Nepal

Eén van de vaste partners van Rode Kruis Vlaanderen is Rode Kruis Nepal. Al jaren werken de federaties samen en des te meer na de aarbeving van 25 april 2015...

Om deze samenwerking kracht bij te zetten komen 4 Nepalese medewerkers naar België. Gedurende twee weken in februari worden ze ondergedompeld in de werking van Rode Kruis Vlaanderen.

Een rugzak vol ervaringen

In juli 2016 gaat er een delegatie van Vlaanderen naar de Himalaya. Jefke Junior is als onze sterreporter uiteraard van de partij! En Lisa Debontridder gaat met hem mee.

Lisa is uitgekozen door een jury om Rode Kruis Vlaanderen te vertegenwoordigen en een hele rugzak vol ervaringen mee terug naar België te nemen. In ruil daarvoor kan ze een hele boel vertellen over Afdeling Grimbergen, als jarenlange hulpverlener bij de Hulpdienst, als simulant tijdens tal van Eerste Hulpopleidingen en uiteraard als verantwoordelijke van Jeugd Rode Kruis Grimbergen.

Lees deze zomer meer over Lisa's avontuur. En kijk hier alvast naar het nieuwsbericht en naar de getuigenis van Pascal over zijn ervaring in het uitwisselingsproject met Nepal in het jaar 2000.

 

Hier zijn we actief

Bekijk waar Rode kruis-vlaanderen actief is

Rode Kruis is wereldwijd actief en biedt hulp in landen die het nodig hebben. Elk land is anders. Daarom werkt Rode Kruis-Vlaanderen altijd samen met de plaatselijke Rode Kruis- of Rode Halve Maanvereniging. Zij kennen de taal, gewoontes en gevoeligheden van de plaatselijke gemeenschap. Rode Kruis-Vlaanderen ondersteunt hun projecten met onze wetenschappelijk onderbouwde expertise en financiële steun.

Veilig water en sanitair

Rode Kruis-Vlaanderen helpt bij de uitbouw van goede water- en sanitaire voorzieningen. Naast herstel en de installatie, gaat Rode Kruis deur tot deur om mensen te informeren over het belang van veilig water, sanitair en hygiëne. Zo helpen we heel wat ziektes voorkomen, ook op lange termijn.

Eerste hulp is belangrijk

In België staat bij een noodgeval al na enkele minuten een ambulance voor de deur. In landen waar er niet meteen een dokter in de buurt is, is er zowel op het platteland als in de steden nood aan mensen met kennis van eerste hulp. Daarom helpt Rode Kruis-Vlaanderen de lokale Rode Kruisverenigingen om meer mensen beter op te leiden in eerste hulp. Met aangepaste technieken en richtlijnen per land.

Noodhulp

Een dodelijke aardbeving, een verwoestende overstroming … Rode Kruis is Rode Kruis meteen ter plaatse om in actie schieten en noodhulp bieden. Sneller en efficiënter dan wie ook.

Bij een ramp bieden de lokale Rode Kruismedewerkers meteen hulp. Als zij het nodig achten, kunnen ze een beroep doen op ons wereldwijd netwerk: Rode Kruis-Vlaanderen zorgt voor financiële steun, hulpgoederen aankopen en transporteren, of een speciaal interventieteam.

Na een ramp blijft Rode Kruis ter plaatse om te werken mee aan het herstel op lange termijn.

 

44

preventieve hulpacties gedaan in 2017

23

jaar actief in Grimbergen!