Vrijwilliger worden!

Dus, jij hebt interesse om vrijwilliger te worden, Leuk!

Ongetwijfeld heb je toch nog enkele vragen, hier proberen we alvast even een antwoord te geven!

kan je hier je antwoord niet terugvinden, dan stel je gewoon toch even je vraag?
Hier kan je ons alvast bereiken.

 

 

Wat kan ik allemaal doen bij jullie?

Ons aanbod is heel uitgebreid, en we zijn op verschillende vlakken actief.

Zo hebben we een zorgbibliotheek, we zijn actief binnen internationale werking, doen bloedinzamelijken en staan regelmatig op evenementen met de Hulpdienst.

Hulpdienst en de bloedinzamelingen zijn de grootste diensten waar we actief in zijn. Uiteraard zoeken we dan ook steeds hier vrijwilligers voor. Momenteel zijn we voornamelijk op zoek naar vrijwilligers om onze Hulpdienst te versterken.

 

Moet ik een diploma hebben om bij het Rode Kruis te komen?

Absoluut niet! We vragen een gezonde dosis inzicht en verantwoordelijkheid. Een opleiding krijg je van ons!

Ben je verpleegkundige of arts of houder van een badge 'dringende geneeskundige hulpverlener'? Dan verwelkomen we je sowieso met open armen. Jij bent vrijgesteld van de opleidingen van het Rode Kruis.

Welke opleidingen moet je dan volgen?

Je start sowieso met de opleiding Eerste Hulp. Deze cursus is een basisopleiding. Je leert hoe je moet reageren in een noodsituatie en hoe je gepast eerste hulp kan verlenen. Ook de verzorging van vaak voorkomende aandoeningen komt aan bod. Als je slaagt voor het examen, krijg je een brevet.

Van zodra je je brevet op zak hebt volg je de cursus "Eerstehulpverlener"

De opleiding tot Eerstehulpverlener Hulpdienst is de basisopleiding die je volgt om ingeschakeld te kunnen worden op hulpacties van Rode Kruis-Vlaanderen. Vanaf dan ben je vrijwiiliger bij de Hulpdienst.

Maar daar stopt het uiteraard niet. Je kan ook nog verder gaan met je bij te scholen.

De opleiding tot Eventhulpverlener Hulpdienst is de vervolgopleiding die je volgt om ingeschakeld te kunnen worden op grote hulpacties van Rode Kruis-Vlaanderen

Ook hier stopt het weer niet, maar deze info krijg je dan ook wanneer het zover is. De verantwoordelijken van de Hulpdienst en Vorming bekijken samen met jou het opleidingstraject op jouw maat.

 

Moet ik iets betalen?

Uiteraard niet, je bent immers vrijwilliger! Dit wil ook zeggen dat we je enkel kunnen betalen met vriendschap en waardering.

Als vrijwilliger ontvang je al het materiaal wat nodig is om jou functie uit te oefenen. Dit gaat van kledij tot persoonlijk materiaal.

Je krijgt uiteraard ook een onkostenvergoeding voor de kosten die je maakt voor het Rode Kruis of voor verplaatsingen.

Attest goed gedrag?

Als je vrijwilliger wil worden moet je uiteraard een attest goed gedrag en zeden (model 2) kunnen voorleggen wat niet ouder is dan 3 maanden. Indien je je kandidaat stelt raden we je aan om alvast een attest op te vragen. dit kan je kosteloos doen in het gemeentehuis of op het online loket van je woonplaats

Disciplines

Ondek hier onze verschillende disciplines.

105

Centraal oproepnummer Rode Kruis

112

telefoonnummer dringende hulp