Herdenking Rode Kruis Hulpverleners te Ieper

05/05/18

#NotATarget

Op zaterdag 5 mei 2018 organiseerde Flanders Red Cross Pipe Band, samen met Rode Kruis-Vlaanderen, een uniek herdekingmoment aan de Menenpoort te Ieper.
Hierbij herdachten ze alle Rode Kruishulpverleners die zijn omgekomen tijdens een gewapend conflict sinds Wereld Oorlog I. 

Zij stierven terwijl ze anderen probeerden te helpen, iets wat nooit zou mogen gebeuren. Als Rode Kruishulpverlener ben je tijdens een gewapend conflict altijd beschermd. We zijn een neutrale organisatie en in geen enkel geval een doelwit. Hierbij zetten we de internationale campagne #NotATarget in de kijker. We lieten iedereen weten dat hulpverleners géén doelwit zijn. Nu niet, nooit niet!

Van over heel Vlaanderen zakten Rode Kruisvrijwilligers af naar Ieper om dit uniek evenement bij te wonen en onze boodschap kracht bij te zetten. Van aan de lakenhallen op de grote markt vertrok, onder een stralende zon, de stoet naar de Menenpoort aangevoerd door de Flanders Red Cross Pipe Band. In hun kielzog verschillende afdelingsvlaggen en meer dan 400 vrijwilligers.

Ook onze afdeling stuurde een delegatie naar Ieper om deel te nemen aan dit uniek herdenkingsmoment. 

Ook slachtoffers bij Diestse vrijwilligers

In Diest sneuvelde tijdens de tweede wereldoorlog ook een van onze vrijwilligers en werden veschillende al dan niet zwaargewond tijdens het uitvoeren van hun humane taak. Onze afdeling herdacht hun en de vele anderen die onpartijdig hulp verlenen tijdens gewapende conflicten.

 8 september 1944 was een van de donkerste dagen uit de geschiedenis van onze afdeling: Het bombardement in volle stad.

In de hallezaal in Diest was een noodhulppost ingericht waar de gekwetste duitsers werden binnengebracht. Al de medewerkers werden opgeroepen om hulp te verlenen.

Maris Jenny, Oyen Nelly, Swinnen Josée en Wellens Paula waren aangekomen aan de Koning Albertstraat wanneer er een luchtbombardement werd uitgevoerd. zij werden zwaar gekwetst bij het bombardement, terwijl later duidelijk werd dat Josee Jannes op 22 jarige leeftijd de dood vond bij de uitvoering van haar humane taak.

 


Wist je dat onze afdeling al 104 jaar actief is?

Ontdek de geschiedenis van Rode Kruis Diest

+ Klik hier
  • “Hulpverleners mogen nooit een doelwit zijn!”

    Kristof Vlaeyen PR Verantwoordelijke

105

Centraal oproepnummer Rode Kruis

112

telefoonnummer dringende hulp