Coronapatiënten naar het ziekenhuis vervoeren? Rode Kruis-Diest zorgt voor ondersteuning

Corona overheerst ons land momenteel. Regelmatig kinkt er om 20 uur nog een luid applaus voor ‘helden van de zorg’. Daarbij horen ook onze eigen Rode Kruisvrijwilligers, want de FOD Volksgezondheid schakelt ons in om patiënten die mogelijk met COVID-19 besmet zijn over te brengen naar het ziekenhuis.

24-uur permanentie

Verschillende afdelingen uit Vlaams-Brabant werken in een wachtsysteem om de reguliere ziekenwagens binnen het 112 systeem te ontlasten.

Rode Kruis-Diest zorgt voor een bemande ziekenwagen en verzorgt nachtpermanentie in dit wachtsysteem. Anders dan reguliere opdrachten binnen het 112 systeem moeten onze vrijwilligers met verschillende risico's rekening houden om besmetting tegen te gaan. Zo zorgen ze dat wanneer ze  op interventie vertrekken ze zelf met alle mogelijke middelen beschermd zijn. Ook de ziekenwagen is in dit kader aangepast dat een mogelijke contaminatie beperkt blijft tot de ruimte waar de patiënt in vervoerd wordt. Nadien moeten onze vrijwilligers de nodige aandacht geven op een volledige ontsmetting van de ziekenwagen voor ze opnieuw een opdracht kunnen aanvaarden.

#heldenvanDiest

Wij noemen onze vrijwilligers "helden van Diest", omdat wij - en de bevolking op hun kunnen rekenen wanneer het noodzakelijk is

Louis Vleugels

Ere-voorzitter Rode Kruis Diest

Onze medewerkers doen dit volledig vrijwillig, zelfs met de nodige risico's. Momenteel is er maar een beperkte inzet vanuit Rode Kruis-Diest aangezien we ook rekening houden dat het mogelijk is dat er in de toekomst verdere inzet moet voorzien worden. We zijn uitermate dankbaar dat we beschikken over dergelijke gemotiveerde vrijwilligers op alle vlakken, wetende dat we op hun kunnen rekenen wanneer dit noodzakelijk is! 

(KvL 280320)