Opleiding

Een ongeval is snel gebeurd. Maar als je meteen hulp biedt, voorkom je vaak erger. Eerste hulp kan echt het verschil maken. Wees gerust, het is makkelijker dan je denkt. Met enkele eenvoudige handelingen kan je al veel doen. Wil je anderen kunnen helpen als er iets gebeurt? Thuis, op school, in de jeugdbeweging, in de sportclub of op het werk. Wij leren je hoe.

De cursus Eerste Hulp-Helper is een basiscursus in de EHBO. We bieden deze cursus gratis aan voor iedereen die geïnteresseerd is (vanaf 16 jaar). De cursus duurt meestal maanden en de lessen gaan wekelijks door in de avond. Onze afdeling streeft er naar om twee keer per jaar een lessenreeks te organiseren.

De Lessen

De lessen worden gegeven door onze vrijwilligers van Vorming. Zij bieden je na jaren ervaring kwalitatieve educatie op het vlak van EHBO. De handelingen en technieken die men jullie aanleert worden opgebouwd vanuit een wetenschappelijke visie. Rode Kruis-Vlaanderen hanteert een evidence based practice. Tijdens de lessen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van realistisch werkmateriaal en simulanten die na een lange opleiding letterlijk een slachtofferrol op zich kunnen nemen.
 
Het lessenpakket is uitgebreid en gevarieerd. Van de basisprincipes van de Eerste Hulp tot huidwonden, breuken en kneuzingen, verstuikingen, hitteslag, zonneslag, onderkoeling, elekriciteitsongevallen, wervelletsels, flauwte en nog zo veel meer. Vergeet ook de levensbedreigende aandoeningen niet: reanimatie en defibrillatie, verslikking, beroertes enzovoort.

Examen

De lessenreeks wordt afgesloten met een herhalingsles en vervolgens een examen. Je kan je vrijblijvend inschrijven voor het examen. Indien je hiervoor slaagt ontvang je een officieel attest dat vijf jaar geldig is. Dit attest kan je voorleggen op je werk, op school of in een andere vereniging.
 

Wat na de cursus?

Na de cursus ben je in staat om te helpen in een noodsituatie. Jij maakt de omgeving veiliger en kan gepast handelen. Indien je interesse hebt kan je op vrijwillige basis toetreden tot onze Rode Kruis-afdeling. Wij verwelkomen graag nieuwe vrijwilligers of mensen die eens geïnteresseerd zijn in onze werking!

Klik hier voor informatie over de eerstvolgende cursus Eerste Hulp-Helper.

Meer info en inschrijvingen via:

Heidi De Clercq
Afdelingsverantwoordelijke Vorming
Rode Kruis-Buggenhout
Tel.: +32 52 21 36 42 (na 17:00)
vorming@buggenhout.rodekruis.be

  • Opleidingen volgen of organiseren

    Wil je anderen kunnen helpen als er iets gebeurt? Je kan in jouw buurt opleidingen volgen of zelf een opleiding organiseren.

    + Zoek een opleiding