Hulpverlening tijdens corona-epidemie - Nieuwe richtlijnen

reanimatie borstcompressies

Al sinds heel wat jaren organiseert de afdeling Beveren gratis reanimatiecursussen voor het brede publiek. Onze afdeling wil hiermee bijdragen aan een Hartveilige gemeente. Naar aanleiding van de huidige gezondheidscrisis heeft de Belgische reanimatieraad beslist om de algemene richtlijnen aan te passen.

Of een persoon al dan niet besmet is met het coronavirus kan je niet vaststellen zonder een medische test te laten uitvoeren. Wanneer je met een persoon  geconfronteerd wordt die plots onwel wordt weet je dus niet of dit slachtoffer besmet is of niet. Daarom is het belangrijk om ook jezelf te beschermen wanneer je een slachtoffer moet reanimeren.

Veiligheid eerst (van jezelf, het slachtoffer en omstaanders)

Het basisprincipe van eerste hulp is nog altijd veiligheid voor alles. Daarom zal je als omstaander of als hulpverlener moeten afstand houden van een slachtoffer (1,5m)

Soms kan je het slachtoffer niet vanop afstand helpen, wanneer je levensreddende handelingen moet stellen (vrijmaken luchtweg, reanimeren, levensbedreigende bloedingen stelpen) moet je vooraf de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Deze zijn:

  1. wegwerphandschoenen
  2. mondmasker (chirurgisch of FFP2)

Heb je deze beschermingsmiddelen niet ter beschikking, dan is het risico voor jezelf te groot en moet je proberen hulp vanop afstand te bieden en indien nodig de hulpdiensten verwittigen.

Wanneer je een persoon moet reanimeren verwittig je altijd de hulpdiensten. Je mag reanimeren als je bovenstaande beschermingsmiddelen tot je beschikking hebt maar beademen gebeurt enkel met een ballonmasker én in combinatie met een FFP2 masker dat je zelf aandoet.

Heb je geen beademingsballon en FFP2 masker? Dan draag je een chirurgisch masker, doe je bij voorkeur een chirurgisch masker aan bij het slachtoffer en reanimeer je enkel door middel van borstcompressies en het aanleggen van een AED indien deze voorhanden is.

Je kan altijd helpen!

Iedereen kan helpen bij (medische) noodgevallen. Zelfs al heb je geen pbm's bij je, je kan altijd helpen door eerste hulp te verlenen. Dit wil ook zeggen dat je de hulpdiensten kan verwittigen en nuttige informatie kunt doorgeven.

Sommige technieken kan je vanop afstand toepassen. Bij bewuste slachtoffers kan je helpen door stapsgewijs uit te leggen welke handelingen het slachtoffer zelf kan stellen (bv. stelpen van bloedingen, gaan neerzitten, de juiste houding aannemen,...)

Je kan het slachtoffer of omstaanders geruststellen. Soms is een slachtoffer geholpen door dat je materiaal kan aangeven zoals een deken.

Stroomschema veiligheid bij reanimatie (ikv COVID-19)

stroomschema veiligheid in tijden van COVID-19

Reanimatie mag niet worden gestart of voortgezet in gevallen waarin de veiligheid van de zorgverlener niet voldoende kan worden gegarandeerd

Belgian Society of Emergency and Disaster Medicine (BeSEDiM) en Belgian Resuscitation Council (BRC)

Ethische principes en richtlijnen met betrekking tot ethische beslissingen in de pre-hospitaal en spoedeisende geneeskunde in België tijdens de COVID-19 pandemie (22/03/2020)