Woensdag 1 april bloed geven in Merksplas: veilig?

Op woensdag 1 april kan je in Qworzo terecht om bloed te geven vanaf 18u tot 20.30u. Eerst was de avond afgelast, maar het Rode Kruis besliste om hun bloedinzamelingen toch te laten doorgaan. Maar… is dat allemaal wel veilig.? We paraatten er met Sabine Theeuwes over, verantwoordelijke voor communicatie en werving Rode Kruis Beerse-Merksplas.

“ Die coronacrisis is natuurlijk een lelijke streep door de rekening” zegt Sabine. “Op de laatste sessie in Merksplas hadden we meer dan 160 donoren. Ik hoop dat er zich niet teveel mensen door laten weerhouden”

Bloed blijft nodig

Sabine “Inderdaad, we moeten onze bloedvoorraad op peil houden. Dat is in het belang van iedereen. En dat kunnen we alleen maar door onze doneermomenten te blijven organiseren. Noch een griepvirus, en evenmin het coronavirus kunnen door bloed overgedragen worden. Bloed geven en bloed krijgen is dus veilig. Maar we zetten alles in op de veiligheid van onze donoren. Die is voor ons altijd een topprioriteit, en dat is nu niet anders. We namen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat het corona virus zich niet verspreidt.”

Maatregelen

“We vragen aan bloeddonoren dat ze eerst een afspraak maken. Dat kan via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00. Zo kunnen we hen maximaal spreiden en hoeven ze niet in de rij te staan. Ze krijgen dan een bevestigingsmail, die ook geldt als legitimatie voor hun verplaatsing”

“En op de avond in Qworzo kijken we erop toe dat zowel onze medewerkers als de doneren een strikte hand en hoesthygiëne toepassen. We zorgen ervoor dat de afstand tussen heb minstens 1,5 meter bedraagt. Ze moeten ook een eigen balpen meebrengen om de medische vragenlijst in te vullen. Zo beperken we het fysieke contact tussen onze donoren en onze medewerkers nog meer en verloopt de registratie dus extra veilig. Als je die niet bij zou hebben, is dat ook niet zo erg: we kunnen onze balpennen ook na een registratie ontsmetten voor de volgende donor.”

Verschijnselen? Kom niet!

Sabine: “We dringen er ook op aan dat mensen die willen komen bloed geven, thuisblijven als ze koorts, een hoestje, keelpijn of een verkoudheid hadden in de laatste 14 dagen. Ook als iemand van hun gezin COVID-19 heeft, of als ze in contact kwamen met (potentiële) coronapatiënten, mogen ze niet komen doneren! Ook kinderen of andere niet-donoren mogen deze keer niet mee naar de donatie.”

“Na het bloedgeven, blijft het zoals anders belangrijk dat donoren even op krachten komen. Toch trachten we dat zo kort mogelijk te houden en nemen we alle maatregelen om dat veilig te laten verlopen.