Eerste hulp bij koud weer

Het is ochtend, je trekt je gordijnen open en je merkt op dat een wit laagje de hele omgeving bedekt. Sneeuw en koud weer kunnen mooi en gezellig zijn. Vooral als je niet de baan op moet. Sneeuw en gladheid brengen immers wel wat risico’s met zich mee. Als het glad is, belanden heel wat Vlamingen dan ook op de spoedgevallendienst met bijvoorbeeld een beenbreuk als gevolg van een valpartij. We geven graag enkele tips om de winter goed door te komen.

Ongeval

Een fietser gleed uit en je wacht op de hulpdiensten? Dek het slachtoffer toe met een jas of een deken om hem of haar te beschermen tegen koude. Je doet er met andere woorden goed aan een deken in (de koffer van) je auto te bewaren. Ook al heb je het niet nodig voor iemand die gewond is: ook bij een lange file zal je jezelf dankbaar zijn dat je eraan dacht een deken mee te nemen.

Heb je een isolatiedeken in je eerstehulpkit? Gebruik dit in combinatie met een ander deken (bijvoorbeeld een dons- of fleecedeken). Een isolatiedeken alleen is niet altijd voldoende om iemand op te warmen, dan wel te beschermen tegen de koude. Leg bij voorkeur eerst een deken rond het slachtoffer, met vervolgens daaromheen het isolatiedeken.

Vermoed je onderkoeling bij iemand? Geef het slachtoffer niets te drinken, en alarmeer de hulpdiensten. Dek hem of haar warm toe. Controleer het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer. Wrijf het slachtoffer niet warm. Daardoor kan er immers schade ontstaan aan de huid en aan de onderliggende spieren doordat de ijskristallen bewegen die daar zijn ontstaan

Kledij

  • Bij het aankleden ‘s ochtends zorg je best voor verschillende laagjes, dat werkt isolerend.
  • Zorg er voor dat de uiteinden van je lichaam, je vingers, tenen, oren en neus goed bedekt zijn. Voorzie waterdichte schoenen als het gesneeuwd heeft.
  • Zorg er ook voor dat kinderen warm aangekleed zijn. Een muts, sjaal en (waterdichte) handschoenen zijn geen overbodige luxe op weg van en naar school.
  • Is je kledij nat, bijvoorbeeld als je bezweet bent? Trek dan zo snel mogelijk droge kledij aan.

Onderweg

Als het echt extreem koud is, blijf je beter binnen. Moet je toch de baan op, bereid je trip dan goed voor. Check zeker de weersvoorspellingen en de situatie op de weg voordat je vertrekt. Daarnaast houd je er best rekening mee dat autopech altijd mogelijk is, en dat je misschien een tijdje buiten de wagen moet doorbrengen. Neem dus zeker warme kledij of een dekentje mee als je vertrekt. Neem ook iets te drinken en te eten mee voor het geval je lange tijd onderweg bent. Zorg ervoor dat je steeds je gsm op zak hebt.

Moet je wachten op de trein of op de bus? Weet dan dat beweging je warm houdt. Negeer rillingen niet: ze zijn het eerste signaal dat je lichaamstemperatuur daalt. Begeef je, indien mogelijk, naar binnen. Bescherm je tegen de wind. Hoe meer wind, hoe sneller je afkoelt. Een wind- en waterdichte jas is ideaal om warmteverlies te beperken.

Drank en eten

Eet en drink regelmatig iets. Beperk het drinken van alcohol. De kans bestaat immers dat je hierdoor de koude niet meer voelt. Er wordt vaak gezegd dat je het warm krijgt door alcohol te drinken. Dat is niet zo: dat voelt misschien zo, maar alcohol werkt niet als een ‘opwarmertje’. Het drinken van alcohol kan een tegenovergestelde werking hebben.

Heeft iemand het (heel) koud? Geef hem een warme, suikerrijke drank te drinken zoals thee of chocolademelk (maar doe dit enkel als het slachtoffer goed bewust is).

Ouderen

Voor oudere mensen is het koude weer een extra risico. Hun lichaam is sowieso al veel minder goed in staat om op temperatuur te blijven en ze bewegen ook minder vlot waardoor ze zich minder warm kunnen houden. Ga daarom om af en toe eens langs bij ouderen in de buurt. Geef hen de raad om binnen te blijven en help hen met praktische zaken (bijvoorbeeld boodschappen doen).