Vragen over de donatie zelf

Hoeveel bloed, plasma of bloedplaatjes mag je geven?

Op basis van de medische vragenlijst en het medisch onderzoek voor de afname bepaalt de aanwezige arts hoeveel bloed, plasma of bloedplaatjes je mag geven. Als je gezond bent, kan je best wat bloed, plasma of bloedplaatjes missen. Je lichaam maakt er immers voortdurend aan.

 • Bloed: je mag 450 of 470 ml doneren (in functie van je lengte, gewicht en geslacht. Mannen hebben doorgaans meer bloed in hun lichaam dan vrouwen).
 • Plasma: maximaal 650 ml
 • Bloedplaatjes: maximaal 500 ml

Duurt de afname lang?

Voor een bloedafname hou je in totaal best een uurtje vrij. Je bloedafname zelf mag niet langer dan twaalf minuten duren. Voor de afname vul je eerst een vragenlijst in en onderzoekt een arts je. Na de afname bieden we je een drankje aan om het verloren vocht te compenseren.

Een plasma-afname duurt 30 à 45 minuten, een bloedplaatjesafname duurt 60 à 90 minuten.

Doet een afname pijn?

Nee, bloed geven doet geen pijn. Plasma of bloedplaatjes geven ook niet. Je voelt alleen de naaldprik. Daarna begint de afname. Het plasma of de bloedplaatjes komen in de plasma- of plaatjeszak terecht, de andere bloedbestanddelen krijg je terug toegediend. Ook daar voel je weinig van. Het weghalen van de naald is eveneens pijnloos.

Soms gebeurt het dat het aan­prikken van de ader niet helemaal perfect verloopt, ondanks de deskundigheid van het afnamepersoneel. Een blauwe plek en een pijnlijke arm kunnen hiervan het gevolg zijn.

In zeer uitzonderlijke gevallen kan het misgaan. Er kunnen bijvoorbeeld complicaties ontstaan door het accidenteel aanprikken van een zenuw of slagader. Of je kan je ernstig bezeren door een val bij bewustzijnsverlies. Wees gerust, onze artsen zijn aanwezig om medische problemen meteen op te vangen. Uiteraard ben je als donor steeds verzekerd voor eventuele bijkomende medische kosten.

Mag ik mij terugtrekken als donor?

Ja, op elk moment kan je je terugtrekken als donor. Zelfs als je op de afnameze­tel ligt, kan je beslissen om er niet mee door te gaan. Je kan ook op elk moment beslissen dat je geen donor meer wil zijn. Eén keer bloed, plasma of bloedplaatjes geven, houdt geen verplichtingen in voor de toekomst.

Wie mag bloed afnemen?

Het afnemen van bloed (door veneuze of capillaire punctie) is een verpleegkundige handeling B2 die in het K.B. van 18 juni 1990 bepaald staat als “Bloedafneming”. Dat K.B bepaalt ook dat de verpleegkundige zelfstandig bloed mag afnemen bij de donor, op voorwaarde dat de arts daar toestemming voor heeft gegeven. In het verleden werd aan andere beroepscategorieën (medisch laboratorium technologen, apothekers) het bijzonder attest ‘Bloedafname door veneuze puncties’ afgeleverd.

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • verzend

Zoek een bloedafname bij jou in de buurt

Je kan pas plasma of bloedplaatjes geven als je al bloed gaf

Mag ik bloed geven?

Ben je niet zeker of je bloed mag geven? Dankzij onze donorzelftest kom je niet vergeefs naar een donatie.

+ Mag ik bloed geven?

Nieuws

 • Omdat niet iedereen tijdens de week de tijd vindt om bloed of plasma te doneren, zetten onze elf donorcentra vier keer per jaar de deuren open op zaterdag. Afgelopen zaterdag was het opnieuw zover en toonden maar liefst 1.249 donoren hun warme hart door langs te komen. In Mechelen genoten de…

  Lees meer...
 • In juli 2007 heeft An Luyten een vrije dag die helemaal anders loopt dan gepland. Vanuit haar woonplaats Antwerpen vertrekt ze in de namiddag met de wagen. Aan een kruispunt in het midden van het stadscentrum neemt ze een afslag naar links, maar moet plots het rempedaal induwen omdat een stroom…

  Lees meer...
 • Maar liefst 150 organisaties en bedrijven lieten de A’s, O’s en B’s uit hun naam of logo verdwijnen in het kader van de Missing Type-campagne die vorige week opgestart werd. Heel wat mensen deden hetzelfde op social media. Een ongelooflijk mooie ondersteuning van deze campagne!  De bedoeling van…

  Lees meer...