Een hotel om zorgeloos te genieten

De behoefte aan zorgvakanties voor personen met een beperking is erg groot. In Vlaanderen bestaan er echter zeer weinig individuele, aangepaste hotelvakanties die een 100% aangepaste accommodatie en alle nodige zorg aanbieden. Daar willen we nu grondig verandering in brengen met de bouw en exploitatie van hotel Polderwind.

Op donderdag 17 september 2015 vond de eerste steenlegging van dit ambitieuze nieuwe gebouw plaats.

Maatschappelijke nood
Duizenden Vlamingen worden elke dag geconfronteerd met hun beperking door een handicap, chronische ziekte of ouderdom. Dagelijks leidt dat bij hen tot zorgen, stress en pijn.  Er een weekje tussenuit knijpen is echter quasi onmogelijk zonder aangepaste zorg en accommodatie. Voor deze reële maatschappelijke nood willen we een oplossing bieden.

Een plek om tot rust te komen
Op domein Polderwind in Zuienkerke – niet ver van de kust - bouwen we een  nieuw hotel, rustig gelegen aan een meer van ruim vijftien hectare. Het wordt een plek waar mensen met een beperking en hun mantelzorgers het hele jaar door op "vakantie met zorg" kunnen gaan.  

Oosterse inspiratie
De architecten van het nieuwe hotel, POLO Architects, zijn hun inspiratie gaan zoeken in het verre oosten, en dan specifiek bij de Tulou. Dit is een cirkelvormige, traditionele groepswoning uit China.

Op het gelijkvloers komen de gemeenschappelijke ruimtes, waar de vakantiegangers elkaar kunnen ontmoeten. Op de hogere niveaus bevinden zich de hotelkamers, maar ook enkele gemeenschappelijke ruimtes, die de kalmte en rust uitstralen waar de vakantiegangers zo’n nood aan hebben.

Het gebouw wordt dan ook een pareltje in het Vlaamse landschap: een vernieuwend ontwerp, pal in het midden van de natuur!

Vakantie en zorg op maat
Vanaf voorjaar 2018 zal Polderwind elke week plaats bieden aan 45 vakantiegangers en hun mantelzorgers. Een team van 40 goed opgeleide vrijwilligers zal instaan voor de zorgverlening, ondersteund door enkele vaste medewerkers. De hotelgasten krijgen zorg op maat. En ze mogen vrij kiezen uit de aangeboden activiteiten - bijvoorbeeld uitstapjes naar de kust, het polderland of Brugge. Ook andere organisaties zoals woon- en zorginstellingen, mutaliteiten, ... kunnen gebruik maken van Polderwind. 

Nog even geduld
De bouwwerken gaan definitief van start op 1 november 2016 en zullen - als alles vlot verloopt - ongeveer 12 maanden duren.