Opvang vluchtelingen in Rwanda

26 juni 2015 zijn er presidentsverkiezingen in Burundi en dat leidt tot spanningen in het land. Sinds begin april 2015 hebben al meer dan 24.000 Burundezen hun toevlucht gezocht in Rwanda uit schrik voor het geweld in het eigen land. Het Rode Kruis in Rwanda spreekt van een toestroom van zo’n 3.200 vluchtelingen per dag. De vluchtelingen worden opgevangen in kampen en oude schoolgebouwen, maar de infrastructuur kan de toeloop niet aan. Ook de toegang tot water en elektriciteit is beperkt voor zowel de vluchtelingen als de gastgemeenschappen.

Veel vluchtelingen hebben alles moeten achterlaten. Sommigen hebben malaria opgelopen tijdens hun vlucht naar Rwanda, omdat ze in openlucht moesten overnachten. Bij kindjes jonger dan vijf jaar zijn verschillende gevallen van ondervoeding en tuberculose vastgesteld.

Wat doet het Rode Kruis?

De Belgische overheid maakt 83.084,10 euro vrij voor de hulp van het Rode Kruis aan de Burundese vluchtelingen in Rwanda.

Het Rode Kruis is één van de weinige organisaties ter plaatse die hulp verlenen. Het Rwandese Rode Kruis heeft zes nationale en 50 lokale noodhulpteams ingezet. Deze teams van multidisciplinaire vrijwilligers verlenen hulp in drie transitkampen, een permanent vluchtelingenkamp en 25 andere grensovergangen waar Burundese vluchtelingen aankomen. Daarnaast zet het Rode Kruis 20 vrijwilligers stand-by.

De teams verdelen voedsel en hulpgoederen zoals dekens, jerrycans, keukensets en zeep. Ze voorzien ook water en registreren vluchtelingen met het doel om de meest kwetsbaren onder de vluchtelingen te identificeren, zoals kinderen die vaccinaties nodig hebben. Daarnaast verlenen ze informatie over hygiëne en medische verzorging.

Het Rode Kruis werkt samen met de overheid, het agentschap van de Verenigde Naties voor de vluchteling (UNHCR) en World Food Programme (WFP).