Noodhulp na Tyfoon Haiyan in de Filipijnen

In november 2013 kwam de bijzonder krachtige Tyfoon Haiyan aan land pal in het hart van de Filippijnse eilanden. Resultaat: 6.300 doden, bijna 29.000 gewonden, meer dan één miljoen verwoeste huizen. In totaal werden 16 miljoen mensen op de één of andere manier getroffen door de catastrofe.

Snel ter plaatse

Wij waren direct ter plaatse met ons noodhulpteam gespecialiseerd in de verdeling van hulpgoederen. Het team was vier maanden actief op het eiland Panay. Ze verdeelden er in totaal meer dan 40.000 hulpgoederen zoals dekens, jerrycans, slaapmatten, muggennetten en tenten.

Wederopbouw

Ook na de noodhulp bleven we actief. We kochten materiaal aan zoals golfplaten, zeilen en gereedschapskits waarmee de getroffen bevolking hun beschadigde woningen kon repareren. Samen met het Nederlandse Rode Kruis konden we 400 nieuwe huizen bouwen en 2.200 huizen repareren. Ook werden 1.400 latrines en 400 waterpompen gebouwd en 20 water- en sanitaire voorzieningen hersteld in openbare gebouwen zoals scholen en gezondheidsfaciliteiten. Samen met het Duitse Rode Kruis bouwden we tyfoonbestendige woningen voor 200 families in de provincie Antique.

Rampenrisicobeheer

We denken ook vooruit. Zo werden er 200 lokale vrijwilligers opgeleid in rampenrisicobeheer en hebben 20 gemeenschappen waarschuwingssystemen opgestart om de bevolking tijdig te kunnen verwittigen bij een volgende ramp.