Ebola in Sierra Leone

In 2014 brak er in West-Afrika een ebola-epidemie uit. Het Rode Kruis schakelde onmiddellijk zijn hulpverleners in om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Angst voor het virus en het stigma dat rondom de besmetting hangt, maken het extra moeilijk om de uitbraak onder controle te krijgen. Het komt regelmatig voor dat mensen zich weigeren te laten isoleren of dat ze vroegtijdig vertrekken uit de klinieken. Dit zorgt voor een groot besmettingsrisico voor anderen.​​

Wat doet Rode Kruis?

Rode Kruishulpverleners geven onder andere voorlichting, desinfecteren woningen en bergen lichamen op. Ook helpen ze met het traceren van mensen die in contact zijn gekomen met het virus. Ebolapatiënten kunnen terecht in speciale ebolacentra van het Rode Kruis waar ze verzorgd worden.

In gebieden waar het virus nog niet heerst, maar het risico op besmetting groot is worden ook preventieve maatregelen genomen. Zo verstuurt het Rode Kruis bijvoorbeeld sms’jes met tips over hoe mensen kunnen voorkomen dat ze ziek worden of het virus overdragen op anderen.​​

Dit doen we met jouw geld

In december 2014 stuurden we een hulpverlener naar Sierra Leone. Een maand lang was hij actief als hulpverlener in het Ebolacentrum van het Rode Kruis in de stad Kenema. In maart 2015 stuurden we opnieuw een hulpverlener voor een maand naar het centrum in Kono.

Samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde onderzoeken we of besmette patiënten in West-Afrika genezen kunnen worden met antistoffen in het bloed van ebola-overlevenden.

Help ons helpen

Hulp blijft hard nodig. De epidemie blijft voortduren en de hulpverlening kan pas stoppen als het virus is uitgeroeid. Help ons helpen en steun ons financieel.