terug naar overzicht

Wereldaidsdag: taboes doorbreken in Namibiƫ

01 12

Joris volgt onze Rode Kruisprojecten op in Namibië en Malawi. Hij verblijft sinds juni in Windhoek, de hoofdstad van Namibië.

De cijfers verschillen, zoals ze dat wel vaker doen, maar de meest recente schatting van UNAIDS zal er alleszins niet ver naast zitten: in 2013 leefden 14.3% van de volwassenen in Namibië met hiv/aids. Dat zijn veel mensen: 250.000, bijna 11 sportpaleizen vol, voor een land met 2,3 miljoen inwoners.

Je zou het nochtans niet zeggen. Bijna 6 maanden woon en leef ik nu al in Namibië en mijn eerste persoonlijke kennismaking met een hiv/aidspatiënt, of met familie van een hiv/aidspatiënt, moet nog komen. Zouden de cijfers fel overdreven zijn of zou de taboesfeer er iets mee te maken hebben? Ik vrees het tweede.

Sluimerende taboes

In het op één na dunstbevolkte land ter wereld is het zaak om zelfs in de meest afgelegen gebieden actief te zijn in de strijd tegen hiv/aids. En dat maakt dat het Namibische Rode Kruis, dat met zijn netwerk van vrijwilligers in bijna alle Namibische gemeenschappen aanwezig is, een belangrijke partner is van de overheid.

-Optocht voor Wereldaidsdag in Windhoek.

Op vraag van de Namibische overheid vecht het Namibische Rode Kruis al jaren tegen hiv/aids. Rode Kruisvrijwilligers gaan bijvoorbeeld op huisbezoek bij hiv/aidspatiënten. Sluimerende taboes en de niet altijd evidente verplaatsing maken het voor hiv-positieve personen vaak onmogelijk om naar gezondheidscentra of ziekenhuizen te trekken.

Zorgkameleons

Dus staan Rode Kruisvrijwilligers de patiënten als ware zorghulpkameleons bij waar ze kunnen:

  • Als personal coach, verpleger en supporter, die er voor zorgt dat de patiënten de behandeling blijven volgen, hun medicatie nemen, maar vooral ook dat moraal erin blijft.
  • Als huishoudhulp, die huishoudelijke taken overneemt van bedlegerige patiënten. Dankzij de medicatie die gratis door de Namibische overheid verspreid wordt, komt het steeds minder voor dat patiënten door hun ziekte aan het bed gekluisterd zijn.

Taboes doorbreken

Daarnaast zet het Namibische Rode Kruis ook in op sensibilisering. En Wereldaidsdag is daar natuurlijk het uitgelezen moment voor. In samenwerking met de lokale overheden organiseren regionale Rode Kruisafdelingen activiteiten die hiv/aids onder de aandacht brengen en – vooral – bespreekbaar maken.

- De weeskinderen kregen op Wereldaidsdag een leuk cadeautje.

Omdat Wereldaidsdag dit jaar bijna samenviel met nationale verkiezingen (wat ook veel werk bij komt kijken voor het Rode Kruis, daarover later meer), organiseerde afdeling Khomas, die in en rond de hoofdstad Windhoek actief is, al op 21 november  een groot evenement. Samen met weeskinderen van ouders die aan aids stierven brachten ze de dag sportend en spelend door.  De speeches stonden bol van preventietips en ontkrachtten vele misverstanden over besmettelijkheid.

Gavin Visser, Rode Kruisvrijwilliger, vertelt me dat zeker in de landelijke gebieden hiv/aidspatiënten vaak onmiddellijk fysiek uitgesloten worden in hun gemeenschap. Veel mensen weten niet dat een handdruk, een glimlach of een gesprek nu eenmaal niet besmettelijk zijn. En daar probeert Gavin verandering in te brengen, en met hem het hele Namibische Rode Kruis.

Blogposts