Wanneer de grond onder je voeten beeft

08 05

Els woont en werkt in Nepal waar ze projecten van Rode Kruis-Vlaanderen opvolgt in samenwerking met het Nepalese Rode Kruis rond eerste hulp, water en sanitatie.

Zaterdag 25 april 2015: een dag die ik nooit zal vergeten. Nepal wordt opgeschrikt door een aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter met het epicenter in Gorkhadistrict. Ik was op dat moment thuis in Kathmandu. Ons huis schudde, ramen rinkelden, schilderijen en spiegels vielen kapot. Gelukkig bleef ons huis staan en wisten we op tijd buiten te komen.

Iedereen belde iedereen en niemand wist eigenlijk iets. Alleen de Nepalese radio verschafte enige informatie over bekende ingestorte gebouwen in Kathmandu. Wij besloten die avond om in de woonkamer op de begane grond te slapen, zodat we snel naar buiten zouden kunnen bij naschokken. Geslapen heb ik die nacht echter niet.

Op zondagochtend ging ik naar de hoofdzetel van het Nepalese Rode Kruis.  Alle gebouwen van het Rode Kruis stonden nog overeind, maar niemand durfde binnen te gaan. We vergaderden op de kleine gazon in het midden van het terrein en men zette tenten op om in te werken.

Later die dag volgde er nog een grote naschok die alle Rode Kruismedewerkers naar het midden van het terrein deed rennen. We zijn hier omringd door hoge gebouwen dus iedereen keek geschrokken omhoog.

De eerste week was ontzettend hectisch. Ik werd heel veel gebeld door Nepalezen, familie en de Belgische en Nederlandse pers. Ondertussen hielp ik het Nepalese Rode Kruis op het hoofdkantoor met het verzamelen van informatie. Elke dag kwamen er meer Rode Kruismedewerkers en materialen het land binnen. Nepalese vrijwilligers waren druk bezig met het in- en uitladen van hulpgoederen. Vrachtwagens reden af en aan.

Op zaterdag 2 mei, precies een week na de aardbeving, ging ik kijken naar de situatie in een van de zwaarst getroffen gebieden. Bhaktapur ligt niet zo ver van de hoofdstad Kathamandu. Er loopt een eerstehulpproject van Rode Kruis-Vlaanderen.

Veel van de in dit project getrainde vrijwilligers boden eerste hulp in de eerste dagen na de aardbeving. Toen ik in Bhaktapur was, waren de eerstehulpactiviteiten achter de rug en waren de vrijwilligers bezig met het opstellen van gemeenschappelijke toiletten voor mensen die hun huis verloren waren.

In Bhaktapur zijn enorm veel mensen dakloos. Ze slapen op open terreinen onder tentzeilen. Veel van deze mensen zullen nog lang in deze situatie leven want herstelwerkzaamheden zijn niet van de een op de andere dag gedaan. Het is dan ook belangrijk dat de basisvoorzieningen, zoals toiletten, er zijn.

 

Nieuws

 •    21 oktober, Dag van de Jeugdbeweging! En ook Jeugd Rode Kruis was van de partij! Op verschillende plaatsen konden jong en oud een gratis ontbijt krijgen, op voorwaarde dat ze hun uniform van de jeugdbeweging hadden aangetrokken. Het Journaal trok naar Leuven om de sfeer, die bijzonder vrolijk…

  Lees meer...
 • Al wandelend, genietend én citytrippend een goed doel steunen? Sinds 11 september kan het! Samen met marketing- en eventbedrijf Faxions lanceerden we De Rode Route, een wandelroute die je Gent, Leuven als Mechelen op een andere manier doet ontdekken. De uitgestippelde route brengt je langs de…

  Lees meer...
 • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

  Lees meer...
 • Heb je je al eens afgevraagd waar de Rode Kruisafdeling in jouw buurt pleisters, ontsmettingsmateriaal, brancards, ambulances, zuurstofmaskers en ander hulpmateriaal vandaan ‘tovert’ als je het nodig hebt? Wel, het antwoord is simpel: JIJ zorgt daarvoor. Of nog beter, jij kàn daar mee voor zorgen.

  Lees meer...