Uitnodigingen

29 12

Els woont en werkt in Nepal waar ze projecten van Rode Kruis-Vlaanderen opvolgt in samenwerking met het Nepalese Rode Kruis rond eerste hulp, water en sanitatie.

Als afgevaardigde van Rode Kruis-Vlaanderen in Nepal volg ik projecten op van het Nepalese Rode Kruis die door Rode Kruis-Vlaanderen gesteund worden. Zo houd ik bijvoorbeeld de budgetten in de gaten, bezoek ik de projecten en help ik bij problemen.

Door mijn functie krijg ik regelmatig uitnodigingen voor de meest uiteenlopende evenementen. Soms zijn het bijeenkomsten die met onze projecten te maken hebben, maar vaak ook niet. Enkele voorbeelden:

‘Dag van de Vermisten'

Het internationale Rode Kruiscomité (ICRC) organiseerde in september een dag rond de Dag van de Vermisten. De bijeenkomst werd voorgezeten door de Nepalese Minister van Vrede en Reconstructie en er waren veel familieleden van Nepalezen aanwezig die tijdens het voormalige Maoïstische conflict in Nepal zijn verdwenen. Door erbij te zijn, wilde ik mijn steun en medeleven aan deze mensen laten zien.

Wereldeerstehulpdag

- Vrijwilligers tonen een paar eerstehulptechnieken.

Het Rode Kruis vierde in september Wereldeerstehulpdag op verschillende locaties in het land. Ik was uitgenodigd op het evenement in Bhaktapur. Gelukkig wist ik van te voren dat ik gevraagd zou worden om te speechen en kon ik mij goed voorbereiden. Mijn Nepalees is niet zo goed, dus ik hoop dat iedereen me begrepen heeft…

Rode Kruisnetwerkdag

Het Nepalese Rode Kruis organiseerde een tweedaagse bijeenkomst voor alle Rode Kruisverenigingen die hen steunen. Tijdens de bijeenkomst ben ik veel te weten gekomen over de verschillende activiteiten van onze collega’s en heb ik veel mensen persoonlijk leren kennen. Dit evenement was heel nuttig voor de coördinatie en samenwerking binnen de Rode Kruisbeweging in Nepal.

Verkeersweek

- Vrijwilligers delen informatie uit aan voorbijgangers.

Dit is het eerste jaar dat het Nepalese Rode Kruis actief deelneemt aan de Verkeersweek. Rode Kruis-Vlaanderen steunt het project ‘Verkeersveiligheid en Eerste Hulp’ en daardoor werd ik ook uitgenodigd. ’s Ochtends mocht ik samen met Rode Kruisvrijwilligers eerstehulpkits uitdelen aan de verkeerspolitie. Ook de burgemeester van Bhaktapur kwam een kijkje nemen.

Studiedag

Het Rode Kruis organiseerde een studiedag voor Nepalese parlementariërs over de rol van het Rode Kruis en het belang om dit te erkennen in de wet.  De speciale positie van het Rode Kruis als ‘helper van de overheid’ is – anders dan in België – nog niet door de Nepalese overheid erkent. Hopelijk komt hier in 2015 verandering in.

Vanuit Nepal wens ik je het allerbeste voor 2015!

Blogposts

Nieuws