Terug naar school

01 09

Ook in Oeganda keren de leerlingen terug naar school. An, die in Oeganda de projecten van Rode Kruis-Vlaanderen opvolgt rond eerste hulp , weeskinderen en water en sanitatie, sprak met Jackson (14) over zijn vakantie en school.


Dag Jackson, je bent 14 jaar en gaat binnenkort terug naar school. Je zit in het eerste middelbaar en binnenkort start het derde trimester (8 sept tot 15 december). Vertel me eens, hoe is je vakantie geweest?

Het was goed. Ik heb mijn grootmoeder geholpen door wat geld te verdienen. Ik ben samen met haar stenen gaan kappen. We graven eerst grotere stenen op, die kappen we dan in kleinere stukken. Als er vrachtwagens komen, laden we die stenen op de vrachtwagen. Op goede dagen kan ik 5 vrachtwagen vol laden. Het grootste deel van het geld geef ik aan haar. Met mijn deel koop ik eten en spaar ik voor mijn schoolgeld.

 

- Jackson in de steengroeve

Hoe ziet een gewone vakantiedag voor jou eruit?

Ik sta op om 6 uur en was mijn gezicht. Dan maak ik thee voor mijn oma en mijn nichtje. We wonen met ons drieën in een kamer. Daarna ga ik naar de steengroeve. Als ik 30 eurocent heb, koop ik ‘portio’ (maïsmeel, nvdr) voor mijn oma en mezelf. We eten het tezamen op.

Het is goed als ik kan eten, want het werk is erg zwaar. Ik werk tot een uur of 6. Dan ga ik naar huis, neem een douche en lees wat in mijn schoolboeken. Als ik belwaarde op mijn telefoon heb, ga ik ook op internet om te facebooken. Zondag werk ik niet. Dan ga ik naar de kerk en rust ik vooral uit. Zaterdag en zondag lees ik ook geen schoolboeken.

Waarom lees je schoolboeken in de vakantie?

We hebben testen aan het begin van het trimester. We hadden ook examens vlak voor de vakantie. Met mijn resultaten was ik 44 uit 417 leerlingen in ons jaar.

Hoe bereid je je voor op het nieuwe trimester?

Wel, ik zit op een overheidsschool, dan is er in principe geen schoolgeld. Toch moet ik tijdens de vakantie geld verdienen om de oudervereniging te betalen (3,5 euro), een pak papier te kopen (4,5 euro), 3 toiletrollen (1 euro) en 1 borstel (50 eurocent). Met het extra geld dat ik verdien, koop ik eten en ik huur de hamer die ik gebruik om stenen te kappen aan 1,5 euro per dag. Een uniform (11,5 euro) kan ik niet betalen met het geld dat ik verdien.

 

- Jackson

Hoe ziet een schooldag er voor jou uit? Welke vakken heb je allemaal?

We moeten op school zijn om 7u20. De lessen starten om 8u30 tot 4u30. Ik wandel naar school in Katabi, dat is ongeveer 10 km lopen. Ik heb daar 2 uur voor nodig. Ik heb 14 vakken waaronder biologie, wiskunde, ondernemerschap, handel, fysica, Engels, Swahili, christelijke godsdienst, sport en fijne kunsten. Mijn lievelingsvakken zijn wiskunde, chemie en fysica, want die zijn belangrijk voor wat ik wil worden: ingenieur. Ik houd het minste van het vak ondernemerschap.

Wat verkies je: vakantie of school?

School natuurlijk! Dan kan ik dingen bijleren.

Bedankt voor dit gesprek Jackson. Het is duidelijk dat je hard werkt én dat je een slimme kerel bent. Ik wens je het allerbeste toe. Ik weet dat het je zal lukken om met goede punten af te studeren! Ik duim alleszins voor jou.