Ten oorlog tegen Ebola

29 01

Tim vertrok begin januari voor een tweede missie naar Sierra Leone om er als manager van het Rode Kruiscentrum voor Ebolapatiënten te werken.

Het Rode Kruiscentrum in Kenema, Sierra Leone, loopt leeg. En dat is natuurlijk schitterend nieuws, want dat betekent dat er geen nieuwe patiënten meer bij komen! Op dit moment hebben we nog maar een patiënte die we hopelijk snel genezen kunnen verklaren. Als er 42 dagen na elkaar geen Ebola-gevallen meer voorkomen in Kenema kan het district zelfs Ebola-vrij verklaard worden.

- De First Lady van Sierra Leone op bezoek in het centrum.

Een deel van het verplegend personeel is de laatste weken overgeplaatst naar een andere Ebolacentrum, in het district Kono. De anderen blijven achter om het centrum draaiende te houden.

Nu is het belangrijk om alert te blijven. Daarom heb ik tijdens een speciale briefing alle medewerkers gevraagd om op te letten. Ik vertelde hen dat ze nog steeds soldaten zijn in de oorlog tegen Ebola en dat ik weet dat we de vijand niet meer kunnen zien, maar dat hij er nog wel is. Sluipschutters houden ons in de gaten, dus moeten we te allen tijde alert blijven en de voorschriften blijven volgen.

Ik stelde het ‘infectiepreventie- en controleteam’ voor als de politie van het centrum. Zij moeten erop toezien dat iedereen zijn handen wast wanneer het nodig is, dat iedereen de voorschriften voor het omkleden volgt en dat ze het centrum moeten klaarzetten voor patiënten die hopelijk niet meer komen…

Blogposts

Nieuws