"Ten dienste staan van mensen"

16 06

Jean Baptiste Niyungeko (33) coördineert de hulpoperaties van het Burundese Rode Kruis tijdens de recente onlusten in de hoofdstad van het land.

Ik begon als Rode Kruisvrijwilliger in 2002. Twee jaar geleden ging ik als voltijdse stafmedeweker aan de slag bij het Burundese Rode Kruis. Ik heb altijd al interesse in vrijwilligerswerk gehad omdat ik anderen graag help.

Voor mij zijn mededogen en ten dienste staan van mensen die getroffen zijn door natuurrampen of conflicten de belangrijkste waarden van het Rode Kruis. Daarom vind ik het erg belangrijk dat wij als Rode Kruis humanitaire hulp bieden aan de slachtoffers van het verkiezingsgeweld.

Tijdens de onlusten is het mijn taak om de evacuaties van gewonden te coördineren, de eerstehulpposten in Bujumbura te beheren en de eerstehulpteams te informeren over onze fundamentele principes. Het is erg belangrijk dat onze stafmedewerkers en vrijwilligers zich houden aan de principes ‘neutraliteit’, ‘onafhankelijkheid’ en ‘onpartijdigheid’.

We moeten mensenlevens blijven redden en mensen van jongs af aan leren om mededogen te hebben voor de mensen die lijden en onze hulp verdienen.

De basisprincipes van het Rode Kruis inspireren me elke dag in mijn werk als humanitaire hulpverlener. De principes ‘menselijkheid’, ‘neutraliteit’, ‘onafhankelijkheid’ en ‘onpartijdigheid’ waardeer ik het meeste. Niet alleen omdat ze ervoor zorgen dat mensen ons werk accepteren en respecteren, maar ook omdat deze principes erg kwetsbaar zijn en goed bewaakt moeten worden.

Uiteraard betekent het niet dat de andere drie principes (‘universaliteit’, ‘eenheid’ en ‘vrijwilligheid’, nvdr) minder belangrijk zijn. Integendeel, ze vullen de andere principes juist aan!

In mijn werk kom ik vaak moeilijke momenten tegen. Een datum die voor altijd in mijn geheugen gegrift zal staan is 6 mei 2015. Op deze dag stierf een vijftienjarige jongen in mijn armen nadat hij in zijn ruggengraat was geschoten. Het was 1u25 in de namiddag. Hij riep zijn moeder, die aankwam slechts enkele minuten voor hij stierf.

 

Nieuws