Rode Kruisers aan de smartphone

04 08

An volgt in Oeganda de projecten van Rode Kruis-Vlaanderen op rond eerste hulp en water, sanitatie en hygiëne.

“Ik heb schrik van zo’n toestel…”
“Ik heb het nog nooit aangeraakt. Ga ik het wel kunnen gebruiken?”
“Ik ben niet zo handig met een telefoon… Wat als ik het laat vallen?”

Een maandagochtend in Oeganda: een groepje lokale Rode Kruisvrijwilligers begint aarzelend aan de opleiding ‘informatie verzamelen met een smartphone’. De vrijwilligers hebben nog nooit eerder zo'n toestel gezien. Een gewone telefoon hebben ze wel, die wordt voor 30 eurocent in een winkeltje opgeladen met zonne-energie aangezien er in hun dorp geen elektriciteit is.

Het eerste uur durven ze de smartphone enkel aarzelend bedienen. Ze raken het scherm amper aan of duwen net heel hard waardoor het scherm donker wordt. Maar dan, langzaamaan, wint hun vertrouwen het van hun onzekerheid en hun enthousiasme van hun angst.

Data verzamelen met pen en papier is binnenkort verleden tijd. (foto: Rode Kruis-Vlaanderen)

Na een dag experimenteren in een klaslokaal, zijn ze klaar om het terrein op te gaan en hun nieuwe vaardigheden toe te passen. Ze gaan van huis tot huis en vragen bewoners of ze een toilet hebben, waar ze water halen, hoeveel mensen er in het huis wonen,… Al die informatie wordt via een applicatie op een heel eenvoudige manier verzameld.

Als ze ’s avonds de smartphone teruggeven aan de Rode Kruisafdeling wordt die informatie opgeladen. Meteen zijn alle gegevens beschikbaar! Geen kosten meer om duizenden papieren enquêtes te printen! Geen kosten meer om die enquêtes in de computer in te voeren! De verzamelde informatie wordt bijna onmiddellijk verzameld én geanalyseerd.

Van de kracht van technologie gesproken. Zelfs ik als ‘technologieleek’, ben fan!

Nieuws

 •    21 oktober, Dag van de Jeugdbeweging! En ook Jeugd Rode Kruis was van de partij! Op verschillende plaatsen konden jong en oud een gratis ontbijt krijgen, op voorwaarde dat ze hun uniform van de jeugdbeweging hadden aangetrokken. Het Journaal trok naar Leuven om de sfeer, die bijzonder vrolijk…

  Lees meer...
 • Al wandelend, genietend én citytrippend een goed doel steunen? Sinds 11 september kan het! Samen met marketing- en eventbedrijf Faxions lanceerden we De Rode Route, een wandelroute die je Gent, Leuven als Mechelen op een andere manier doet ontdekken. De uitgestippelde route brengt je langs de…

  Lees meer...
 • Heb je je al eens afgevraagd waar de Rode Kruisafdeling in jouw buurt pleisters, ontsmettingsmateriaal, brancards, ambulances, zuurstofmaskers en ander hulpmateriaal vandaan ‘tovert’ als je het nodig hebt? Wel, het antwoord is simpel: JIJ zorgt daarvoor. Of nog beter, jij kàn daar mee voor zorgen.

  Lees meer...
 • Zondag 11 september lanceerde Rode Kruis-Vlaanderen in samenwerking met marketing & eventbedrijf Faxions een uniek nieuw initiatief: voor het eerst kon je al wandelend, genietend én ‘citytrippend’ een goed doel ondersteunen. Met een heus kick-off event werd De Rode Route op gang getrapt. Zo'n 300…

  Lees meer...