Rode Kruis helpt slachtoffers onlusten in Burundi

28 05

Hans is afgevaardigde van Rode Kruis-Vlaanderen bij het Burundese Rode Kruis en volgt onze projecten op rond Eerste Hulp, water en sanitatie en re-integratie van vluchtelingen.

Maanden werd er gespeculeerd over een mogelijke kandidatuur van de huidige president van Burundi, Pierre Nkurunziza. Na de officiële aankondiging hiervan op 25 april volgden manifestaties in verschillende wijken van de hoofdstad Bujumbura. De manifestanten stellen dat deze kandidatuur ongrondwettelijk is en ingaat tegen de belangrijke Arusha-vredesakkoorden. Ondertussen, 1 maand later, bevinden deze manifestanten zich nog steeds in de straat.

Begin maart schreef ik al een blogstukje over het ‘Verkiezingsrampenplan’ van het Burundese Rode Kruis. Het Rode Kruis in Burundi bracht politici, ambassadeurs en VN-agentschappen samen om hen te briefen over de rol van de organisatie tijdens de verkiezingen. Sleutelwoorden waren de basisprincipes ‘neutraliteit’ en ‘onpartijdigheid’. Rode Kruis-Vlaanderen hielp zijn Burundese collega’s met de voorbereidingen op eventuele onlusten door vrijwilligers te trainen in eerste hulp en verzorgingsmateriaal te voorzien.

Die voorbereiding wierp zijn vruchten af. Afgelopen maand verleenden Rode Kruisvrijwilligers bijna dagelijks assistentie aan de mensen die gewond raakten tijdens deze manifestaties. Op drie strategische locaties in de stad zette het Burundese Rode Kruis vanaf de start van de protesten hulpposten op.

Ondertussen zijn deze uitgebreid tot een hulppost in elke wijk van de stad (dertien in totaal). Acht voertuigen ondersteunen de operatie en evacueren gewonden naar nabijgelegen ziekenhuizen. Het Rode Kruis verleenden afgelopen maand eerste hulp aan meer dan vijfhonderd gewonden.

Een opsteker is dat de Rode Kruisvrijwilligers tot nu toe toegang krijgen tot de slachtoffers. Dit kan enkel doordat de verschillende betrokken partijen de neutraliteit en de onpartijdigheid van het Rode Kruis erkennen. In de huidige gespannen sfeer, waarbij velen spreken over ‘het land der 1000 geruchten’ (vroeger: ‘land der 1000 heuvels’) is het Burundese Rode Kruis uiterst waakzaam op het naleven van de 7 basisprincipes van het Rode Kruis om zijn taken te kunnen vervullen.

Zelf woon en werk ik in Bujumbura en volg ik de situatie in de hoofdstad op de voet. Bepaalde van mijn dagelijkse activiteiten zijn banaal geworden tegenover de achtergrond van de onrusten. En toch is het maar goed dat ik bijvoorbeeld onze waterprojecten ondanks alles kan blijven opvolgen.

Ik voel een groot respect tegenover de vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Ze zijn allen burgers van dezelfde verdeelde samenleving, maar kiezen ervoor trouw te blijven aan de principes van het Rode Kruis om belangeloos hun humanitaire taak te kunnen vervullen.

Nieuws

  •    21 oktober, Dag van de Jeugdbeweging! En ook Jeugd Rode Kruis was van de partij! Op verschillende plaatsen konden jong en oud een gratis ontbijt krijgen, op voorwaarde dat ze hun uniform van de jeugdbeweging hadden aangetrokken. Het Journaal trok naar Leuven om de sfeer, die bijzonder vrolijk…

    Lees meer...
  • Al wandelend, genietend én citytrippend een goed doel steunen? Sinds 11 september kan het! Samen met marketing- en eventbedrijf Faxions lanceerden we De Rode Route, een wandelroute die je Gent, Leuven als Mechelen op een andere manier doet ontdekken. De uitgestippelde route brengt je langs de…

    Lees meer...
  • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

    Lees meer...
  • Heb je je al eens afgevraagd waar de Rode Kruisafdeling in jouw buurt pleisters, ontsmettingsmateriaal, brancards, ambulances, zuurstofmaskers en ander hulpmateriaal vandaan ‘tovert’ als je het nodig hebt? Wel, het antwoord is simpel: JIJ zorgt daarvoor. Of nog beter, jij kàn daar mee voor zorgen.

    Lees meer...