Pasen in Oeganda

05 04

An volgt in Oeganda de projecten van Rode Kruis-Vlaanderen op rond eerste hulp en water en sanitatie.

Pasen… Jij denkt waarschijnlijk aan de lente, aan paasbloemen, aan chocolade-eieren, aan gele decoratie in winkels… Zou het nog Pasen zijn als dat er allemaal niet is?

Hier, in Oeganda, is er geen lente (enkel een nat en een droogseizoen), zijn er geen paasbloemen en (helaas) geen chocolade-eieren. Niets verwijst in de winkels of het straatbeeld naar Pasen. Mijn laatste sprankeltje hoop vervloog toen ik gisteren in de Belgische bakkerij in de hoofdstad Kampala checkte of ze chocolade paasversiering verkochten. Helaas…

En toch is Pasen ook hier een belangrijk feest. Oegandezen zijn erg religieus. Vergaderingen en maaltijden openen steevast met een gebed. En afhankelijk van de geloofsovertuiging van de collega of tafelgenoot, is dat een katholiek, protestants, moslim, anglicaans of christelijk gebed.

De vastenperiode wordt hier door heel wat katholieken strikt gevolgd. Geen eten overdag, geen seks, geen alcohol of sigaretten. Vandaag, op paasdag, zullen de kerken bomvol zitten en zal er gezongen en gedanst worden met duizenden tegelijk! Na de mis zullen de mensen verderfeesten in familiekring met een buffet van bananenpuree, rijst, aardappelen, kip, kalfsvlees, witte kool, pompoen, boontjes en pindasaus.

Wij hebben geluk en combineren het beste van de twee culturen. We gaan eerst meevieren met de Oegandese familie van mijn man en gaan dan naar een paasfeestje met enkele Belgische vrienden, geverfde eieren rapen inclusief!

Als onze zoon wat groter is, heb ik me trouwens voorgenomen om zelf chocolade-eieren te maken. Dan wek ik hem voor dag en dauw om hem voor het opkomen van de zon - zo rond 7u ’s morgens - eieren in de tuin te laten zoeken (alvorens ze gesmolten zijn).
Ik hoor hem al grommelen: ‘Laat me slapen, moeder.’
‘Niets daarvan jongen, de paasklokken kunnen niet overal op hetzelfde moment zijn. Van hier moeten ze immers nog verder vliegen naar België.’

Zalig Pasen iedereen!