Op toiletbezoek in de Far West

02 10

Els woont en werkt in Nepal waar ze projecten van Rode Kruis-Vlaanderen opvolgt in samenwerking met het Nepalese Rode Kruis rond eerste hulp, water en sanitatie.

Sommige plekken vind je niet in de reisgidsen, maar zijn zeker niet minder mooi. Zo’n plek is de Far West regio in Nepal. Deze regio is de meest afgelegen van de in totaal vijf Nepalese regio’s.

In de Far West zie je geen buitenlanders, met uitzondering van een enkeling die voor een grote ngo werkt. De regio bestaat uit drie delen: het laagland in het zuiden, de heuvels in het midden en de bergen in het noorden. De meerderheid van de mensen leeft van landbouw en een groot deel van de bevolking bevindt zich onder de armoedegrens.


- Wagen van het Nepalese Rode Kruis onderweg naar Melauli in Baitadi district

Net in deze regio ondersteunt Rode Kruis-Vlaanderen een project van het Nepalese Rode Kruis. Enkele weken geleden bezocht ik het project een laatste keer. Ik neem jullie graag (virtueel) mee op reis…

De vliegreis van de hoofdstad Kathmandu, waar de hoofdzetel van het Nepalese Rode Kruis ligt en van waaruit ik meestal werk, naar de stad Dhangadhi in het laagland duurt een uur en vijftien minuten. Bij aankomst waan ik me in India. Het klimaat (vochtige hitte), de lokale bevolking en het landschap is er helemaal anders dan in de hoofdstad.

Vanuit het laagland begin ik aan een lange acht uur durende rit in noordelijke richting naar het Baitadi district. De weg die omhoog en omlaag slingert is de enige weg richting het noorden. Een plotse aardverschuiving ergens op de route zou de weg zomaar kunnen afsluiten. Gelukkig zit het weer mee, na weken hevige regenval.

De heuvels met bossen, rijst- en maïsvelden in alle kleuren groen worden bewoond door mensen in kleine dorpjes, vaak uren rijden en/of lopen vanaf de verharde weg. Het lijkt op het eerste gezicht idyllisch, maar het leven is hier hard. De bevolking heeft maar moeilijk toegang tot voedsel, water, hygiëne en gezondheidszorg. Het Nepalese Rode Kruis werkt in het district Baitadi met de steun van Rode Kruis-Vlaanderen aan meer en betere toiletten en drinkwatervoorzieningen.

- Watertap in Silanga, Baitadi district

In het dorp Melauli bijvoorbeeld had twee jaar geleden nog bijna niemand een toilet. Inmiddels zijn er nog maar 160 families van de 1.100 die geen eigen toilethokje hebben. Wanneer ik in het dorp loop, zie ik bij bijna ieder huis een schoon toilet. Schoolkinderen tonen me enthousiast de zes stappen van het handen wassen.

Ik bezoek ook een aantal nieuwe en gerepareerde watervoorzieningen. Door deze kranen moet het hele dorp nu nog maar een klein eindje lopen voor schoon drinkwater.

De inwoners in de dorpjes van Baitadi waar het Rode Kruis werkt, vertellen me graag hoe de toiletten hun levens hebben veranderd. De dorpen zijn veel schoner, want nu doen mensen hun behoeftes niet meer op het erf, op de weg,… maar in het toilet! En terwijl diarree vroeger onontkoombaar was, zijn mensen nu veel minder snel ziek. Ze kunnen bijna niet meer geloven hoe ze ooit zonder konden.

Blogposts

Nieuws