Op ronde in het Ebolacentrum

13 01

Michèle vertrok begin januari naar Sierra Leone om er aan de slag te gaan als verpleegkundige in het Ebolacentrum van het Rode Kruis in Kenema.

De verpleegkundigen hebben in de voormiddagshift twee rondes, eentje om 9u en eentje om 12u. Een ronde begint met 20 minuten aankleden in beschermingskledij dat bestaat uit een wit ondoorlaatbaar pak, 2 maskers, 2 handschoenen, hoofdbescherming, skibril en dikke schort.

 

- In vol ornaat in het centrum.

Een collega, de dresser genoemd, kijkt alles grondig na voordat je naar binnen mag gaan. Je gaat in teams van twee personen naar binnen, zodat je elkaar kan helpen als er iets misgaat. Geen overbodige regel, zo bleek vorige week. Mijn teamgenoot werd tijdens de ronde onwel. Ik zag dat zijn masker helemaal doorweekt was van het zweet en vroeg hem of hij ok was. Hij keek me heel raar aan en antwoordde dat hij even moest gaan zitten (niet ok! Niemand gaat zitten in de hogerisicozone).

Ik heb hem dus onder de arm genomen en meteen naar de kleedkamer gebracht voordat hij zou flauwvallen. In de kleedkamer werd hij onmiddellijk volledig besproeid met chloorwater om te ontsmetten. Dat water is koud, waardoor hij meteen wat opgefrist was en zichzelf toch veilig kon uitkleden. Dat duurt al gauw 20 minuten, als je het goed wil doen. Onveilig uitkleden staat gelijk aan besmetting.

- Ik voor het centrum in Kenema

De verpleegrondes duren ongeveer 1 uur, langer houd je het in de hitte niet vol. Als het heel druk is in het centrum moeten we ons als verpleegkundigen beperken tot het basiswerk: eten en drinken geven. Er is nog geen behandeling voor de ziekte, daarom is het heel belangrijk dat de patiënten voldoende sterk zijn om de ziekte te overwinnen.

- Sahr, een ex-patiënt. Zijn moeder is in het centrum gestorven aan Ebola en hij werd daarom onder toezicht gehouden. Na 4 dagen mocht hij het centrum verlaten na een negatieve Ebola-test. Hij is met de Rode Kruisbusje naar zijn dorp terug gebracht waar zijn vader op hem wachtte.

Sterk worden ze door genoeg te eten en vooral heel veel te drinken. Door de ziekte verliezen de patiënten veel vocht. Ze krijgen ORS (oraal rehydratiemiddel, nvdr) en verder alles wat ze willen drinken: water, frisdrank, kokoswater.

Verder zorgen we dat de patiënten comfortabel liggen en alles binnen handbereik hebben. De zwaar zieken zijn vaak incontinent en moeten heel regelmatig een luierwissel krijgen.

’s Avonds ben ik pompaf en zoek ik vroeg mijn bed op.

Blogposts

Nieuws