Op missie naar Ebolagebied: de voorbereidingen

05 11

Tim Das vertrok begin november naar Sierra Leone om als hulpverlener in het Rode Kruiscentrum voor Ebolapatiënten te werken.

Ebola heeft West-Afrika helemaal in zijn greep en de angst deint uit over de hele wereld. Sinds de start van de epidemie speelde ik met het idee om iets te doen, iets meer dan alleen financieel bijdragen. Alle hulporganisaties die actief zijn in het gebied trekken al maanden aan de alarmbel. Ze hebben geld nodig om hun werk te doen, maar ook professionals zoals artsen, apothekers en verpleegkundigen.

Ik ben verpleegkundige. Vijftien jaar al werk ik op een spoedgevallendienst, waarvan de laatste drie als hoofdverpleegkundige in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ik ben ook een (zeer) actief vrijwilliger bij B-FAST en heb met hen een aantal internationale missies gedaan.

Eind september werd ik plots gecontacteerd door Panu Saaristo van het Internationale Rode Kruis in Genève. Panu is ‘Emergency Health coördinator’ bij de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC). Ik had hem al een paar keer eerder ontmoet op oefeningen en workshops in Genève. Hij vroeg me hoe geïnteresseerd ik was om in een Ebolacentrum te werken in Sierra Leone “op een schaal van 1 tot 5”.

Na overleg met mijn vrouw antwoordde ik snel “6!”. En toen ging de bal aan het rollen… Eerst moest ik dit natuurlijk met mijn werkgever overleggen. Als hoofdverpleegkundige neem je niet zomaar twee maanden vrij. Maar de directie van het ziekenhuis ging onmiddellijk akkoord, en was zelfs heel enthousiast met de ervaring die ik nadien zou meenemen naar het ziekenhuis.

- Goed ingepakt…

In oktober kreeg ik een training van twee dagen in Genève. Het waren twee intensieve dagen waar ik alles te weten kwam over Ebola en de behandeling. Maar de opleiding was vooral een praktische training over het gebruik van de beschermkledij. Je moet leren om je helemaal in te pakken in plastic en rubber. Je draagt een overall, laarzen, maskers, handschoenen, een hoed, bril… Voor sommigen was het een beklemmende ervaring.

Nadien was het nog een kleine maand ‘wachten’… Lees: alle losse eindjes thuis en op het werk wegwerken zodat ik met een gerust gevoel kon vertrekken. Op 2 november was het eindelijk zo ver.

Ik zal nu een maand meedraaien in het Rode Kruiscentrum in Sierra Leone waar Ebolapatiënten opgevangen worden. Nadien moet ik drie weken verplicht ‘afkoelen’. Ik heb heel veel ‘goesting’ om iets te doen voor de mensen in Sierra Leone, die zo getroffen zijn door deze verschrikkelijke epidemie. Hoe dat precies in zijn werk gaat, vertel ik later nog wel een keer…

Nieuws