Oefening in hulpverlenen

16 06

Bie ondersteunt de internationale werking van Rode Kruisafdelingen in Vlaanderen en geeft daarnaast vormingen over humanitaire hulp bij natuurrampen.

‘Als we nu niet onmiddellijk hulp krijgen, beginnen we te plunderen’, grapt iemand. ‘Misschien moeten we om hulp roepen’, zegt iemand anders. Met zo’n dertig man zitten we in hetzelfde schuitje: onze dorpen zijn getroffen door een orkaan en de meeste huizen zijn weggespoeld.

Althans, zo staat het in het script dat we gekregen hebben. We zijn inwoners van het fictieve land Zigana en wachten op hulp door het Benelux Rode Kruisteam. De gloednieuwe leden van dit noodhulpteam kregen de afgelopen dagen een basisopleiding over hoe ze na een ramp een verdeling van hulpgoederen moeten opzetten. Op deze laatste dag wordt hun kennis – en vooral hun stressniveau  getest tijdens een grote simulatieoefening.

- Leden van het noodhulpteam in het ‘basecamp’ krijgen de hele tijd nieuwe informatie binnen en moeten in direct contact blijven met hun teamleden in de dorpen.

Vier dorpen, die verspreid liggen over het domein van een voormalige klooster in de buurt van Leuven, hebben allemaal hulp nodig. De hulpverleners moeten daarvoor goed samenwerken met het Rode Kruis van Zigana, informatie uitwisselen met andere hulporganisaties en afspraken maken het ministerie van Volksgezondheid,…

- Een team komt aan in het dorpje Kisu. Er zijn veel mensen in nood, maar niemand spreekt Engels. Het team zet een vrijwilliger in van het lokale Rode Kruis van Zigana om te vertalen.

Terwijl de teams aan het werk zijn om informatie te verzamelen over hoeveel hulpgoederen er nodig zijn en de verdeling op poten zetten, duw ik hen een microfoon onder de neus. ‘Fox news hier, waarom verloopt de hulpverlening zo traag?’

- Nadat de noodhulpteams in de getroffen gemeenschappen op onderzoek zijn geweest naar de noden, organiseren ze een verdeling voor de slachtoffers van de orkaan.

Een andere vrijwilliger klopt bij de teams aan als een Belgische toerist die toevallig in het land is en wil helpen. De hulpverlener-in-opleiding krabt even in het haar. Misschien kan ze aankloppen bij het lokale Rode Kruis van Zigana?

De vrijwilligers spelen hun rol met verve. De ene die zich als blinde moet voordoen, klampt zich de hele dag aan zijn witte stok vast. Een andere die als zenuwachtige militair werd gebombardeerd, zwaait overtuigend met zijn wapen. Sommige hulpverleners blijven hun cool bewaren, anderen kijken een beetje paniekerig in het rond.

- De getroffen bevolking krijgt een voedselpakket – meteen ook de lunch voor de vrijwilligers – dat verdeeld wordt door het Rode Kruisnoodhulpteam.

Tegen het einde van de dag heeft iedereen hulpgoederen gekregen en hebben de hulpverleners veel bijgeleerd. Zichtbaar opgelucht genieten ze van een drankje in de zon. ‘Dag miss Fox News!’ zwaaien ze me uit.

Blogposts

Nieuws

 •    21 oktober, Dag van de Jeugdbeweging! En ook Jeugd Rode Kruis was van de partij! Op verschillende plaatsen konden jong en oud een gratis ontbijt krijgen, op voorwaarde dat ze hun uniform van de jeugdbeweging hadden aangetrokken. Het Journaal trok naar Leuven om de sfeer, die bijzonder vrolijk…

  Lees meer...
 • Al wandelend, genietend én citytrippend een goed doel steunen? Sinds 11 september kan het! Samen met marketing- en eventbedrijf Faxions lanceerden we De Rode Route, een wandelroute die je Gent, Leuven als Mechelen op een andere manier doet ontdekken. De uitgestippelde route brengt je langs de…

  Lees meer...
 • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

  Lees meer...
 • Heb je je al eens afgevraagd waar de Rode Kruisafdeling in jouw buurt pleisters, ontsmettingsmateriaal, brancards, ambulances, zuurstofmaskers en ander hulpmateriaal vandaan ‘tovert’ als je het nodig hebt? Wel, het antwoord is simpel: JIJ zorgt daarvoor. Of nog beter, jij kàn daar mee voor zorgen.

  Lees meer...