terug naar overzicht

Namibiƫ kiest

20 12

Joris volgt onze Rode Kruisprojecten op in Namibië en Malawi. Hij verblijft sinds juni in Windhoek, de hoofdstad van Namibië.

Er waren geen duizenden affiches die het straatbeeld domineerden, geen rivaliserende plakteams die elkaar ei zo na te lijf gingen of kranten wiens extra verkiezingskaternen de telefoonboeknormen overschreden. Toch organiseerde Namibië wel degelijk verkiezingen eind november. De bevolking trok op vrijdag 28 november naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Voor de zesde keer in hun 24 jaar onafhankelijkheid.

- Lange wachtrijen en veel mensen op de been tijdens de verkiezingsdag.

Echt spannend waren de verkiezingen nu ook moeilijk te noemen. Net als in Zuid-Afrika is het politieke toneel gedomineerd door de partij die jarenlang vocht tegen het apartheidsregime: de South-West Africa People’s Organisation (SWAPO). De vraag was niet wie zou winnen, maar wel met hoeveel marge ze zouden winnen.

Spannend of niet: het Namibische Rode Kruis was er klaar voor en had zijn eerstehulpnetwerk opgetrommeld. Niet dat men veel opstootjes verwachtte, maar wel omdat zo’n verkiezingsdag een massa-evenement is. De lange wachtrijen in de blakerende zon voor stembureaus maakten dat ongemakken als barstende hoofdpijn of appelflauwtes iets vaker voorkwamen dan op een gewone vrijdag.

- Het Rode Kruis verdeelde onder andere water.
In overleg met de electorale commissie werden voor elk van de 9 regio’s drie stembureaus geselecteerd waar het meest aantal stemmers verwacht werden. Zo’n 130 vrijwilligers van het Namibische Rode Kruis verdeelden water en verleende eerste hulp waar nodig.

En SWAPO, die regeerde rustig voort. Hage Geingob werd door 87% van de kiezers gekozen tot de nieuwe president van Namibië.

Blogposts